Novi talas poskupljenja na Kosovu, cene preko noći skoče i do 50 odsto

Supermarket
Izvor: Reporteri

Cene svih proizvoda na Kosovu, osim osnovnih prehrambenih, ovih dana su znatno skočile, a nekima od njih cena preno noći poraste i do 50 odsto, prenosi Reporteri.

Kako ocenjuje taj medij, bilo gde u svetu, takva situacija bi postala urgentno pitanje i preokupacija nadležnih.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u periodu od septembra 2021. do septembra 2022. godine cena jestivog suncokretovog ulja porasla za 64 odsto, cena brašna za 56 odsto, a kubni metar ogrevnog drva za 54 odsto. Takođe kilogram šećera košta 51 odsto više.

Značajno povećanje cena prema navodima Agencije zabeležino je i kad je u pitanju beli hleb, goveđe i teleće meso, banane, kafa, mleko, jogurt, pasulj, čaj, limun, paprike, pirinač i dr.

Cene potrošačke korpe, ali i higijenskih proizvoda, na Kosovu je mnogo veća nego u mnogim zemljama EU. Sa druge strane poznato je koliko je kupovna moć građana Kosova manja od stanovnika evropskih zemalja.  

Privremene mere vlade za sprečavanje zloupotrebe cena osnovnih proizvoda od strane trgovaca, više puta su propale, da bi tek na poslednjoj sednici parlamenta bio usvojen jedan od paketa.