Opozicija kritikuje Ministarstvo zdravlja: Od 24 miliona evra za kapitalne investicije, potrošeno samo - dva miliona

Ministarstvo zdravlja Kosova
Izvor: Klan Kosova

Nerealizovani kapitalni projekti Ministarstva zdravlja izazvali su kritike opozicije upućene ministru Arbenu Vitiji, jer je, kažu, propustio da potroši predviđen budžet. Od raspoloživih 24 miliona evra za ovu godinu, prema devetomesečnom izveštaju Ministarstva finansija, resor zdravstva potrošio je manje od dva miliona evra, odnosno samo 8 odsto, piše Ekonomija onlajn.

Zamenik predsednika Pokreta Samoopredeljenje Mirsad Škreta rekao je da će zahtevati račun od Ministarstva zdravlja za to pitanje.

On je izrazio da su i drugi poslanici zabrinuti zbog neispunjenja budžeta za ovu godinu.

"Razgovarali smo juče u odboru o budžetu za narednu godinu, ali smo shodno tome razgovarali i o načinu upravljanja budžetom u ovoj godini. To brine sve poslanike, jer je Ministarstvo zdravlja zapelo u realizaciji projekata. Ne znamo šta je uzrok, ostaje da se vidi do kraja godine, jer se pored kašnjenja unutar Ministarstva zdravlja, i druga pitanja odnose na odlaganje rokova za žalbu", naveo je on.

Kako je kazao, sledi analiza do kraja godine.

"Nakon što uradimo analizu krajem godine, doći ćemo do zaključka i preporuka šta je bio glavni problem i kako da rešimo ove probleme kako bi građani Kosova imali bolje zdravstvene usluge. Zahtevamo odgovornost, ali takođe moramo da budemo pažljivi u rešavanju problema gde je implementacija ovog budžeta zastala“, rekao je Škreta.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Šemsedin Drešaj rekao je da česta smena ministra u resoru zdravstva jedan od ključnih faktora nesprovođenja budžeta.

"Ni ovoga puta obrazovanje i zdravstvo nisu prioritet vlade jer dok ne pričamo o 3 odsto BDP-a ili bruto domaćeg proizvoda koji se opredeli za upravljanje dva najvažnija sektora, nemamo o čemu da pričamo", rekao je Drešaj.