Opozicija traži da minimalna zarada na Kosovu bude 400 evra

Ilustracija - plate
Izvor: Gazeta Express

Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) traže da minimalna plata u zemlji bude 400 evra, a ne 264 evra kako je predložila Vlada, prenosi Ekonomija onlajn.

Ove dve stranke traže i da se Zakon o platama što pre procesuira u Skupštini, dodajući da Zakon nije predviđen ni u nacrtu budžeta za 2023. godinu.

Poslanik DPK Ferat Šalja rekao je za Ekonomiju onlajn da je inflacija već dostigla 14 odsto, dodajući da bi minimalna plata trebalo da bude 400 evra.

Prema njegovim rečima, obaveza je institucija da plate u privatnom sektoru budu srazmerne problemima koji su zahvatili državu i platama u javnom sektoru.

"Već zvanično imamo cifru da je stopa inflacije prešla 14 odsto. Nema smisla da minimalna plata bude po predlozima Vlade i trebalo bi da bude oko 400 evra. Institucionalna i društvena obaveza građana je da plate u privatnom sektoru budu kompatibilne sa problemom i platama u javnom sektoru", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vlada nije izradila nikakav plan za subvencionisanje privatnog sektora.

"Vlada nikada nije napravila plan u fiskalnoj politici da subvencioniše privatni sektor na legalan način. Naprotiv, određene mere su bile za osudu i regresivne što se privatnog sektora tiče. Ne vidimo nikakvu perspektivu da sa ovim ekonomskim politikama, a posebno sa izradom nacrta budžeta za narednu godinu, privatni sektor ima neku značajniju podršku. Zakon o platama nije predviđen ni u nacrtu budžeta i to je velika prevara koja nam se dešava", rekao je Šalja.

Poslanica ABK Albana Bitići rekla je da se hitno traži usvajanje Zakona o platama i istakla da se privatni sektor stalno ignoriše i da je neophodan odgovor Vlade da pomogne ovom sektoru omogućavanjem povećanja plata.

"Mi smo, kao Savez, zatražili da Zakon o platama što pre dođe u Skupštinu i što pre bude usvojen i stupi na snagu i tražimo da se Zakon o platama izglasa jer, sagledavajući ekonomsku krizu u zemlji, vidimo da je potrebno da se to odobri", rekla je ona.

Dodaje da, iako je privatni sektor veoma važan, Vlada mu ne daje nikakvu opciju što je, ističe ona, stvar neznanja.