Ove godine dijaspora je poslala na Kosovo oko 800 miliona evra

novac
Izvor: Print Screen

Uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom kovid-19, dijaspora je nastavila da pomaže svojim porodicama, a na taj način i ekonomiju Kosova, piše Ljajmi.

Kako navodi taj medij, portparol Centralne banke Kosova Kuštrim Ahmeti saopštio je da je novčani priliv iz dijaspore u periodu od januara do oktobra ove godine 90 miliona evra više u odnosu na isti period 2019. godine.

Dodao je da je novac uplaćivan preko komercijalnih banaka i agencija za transfer novca, ali je stizao i neformalnim kanalima.

"Tokom perioda januar-oktobar 2020. godine vrednost doznaka emigranata dostigla je 795,6 miliona evra ili 90 miliona evra više u odnosu na isti period 2019. godine, kada su ukupne doznake iznosile 705,6 miliona evra. Od ovog iznosa 115,3 miliona je poslato preko komercijalnih banaka, 556,9 miliona preko agencija za prenos sredstava, dok je 124,2 miliona došlo neformalnim kanalima", rekao je Ahmeti.

Naveći priliv je iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, iza kojih slede Sjedinjene Američke Države i Francuska.

"Najveća vrednost doznaka poslatih tokom ove godine bila je u maju, 104 miliona evra, dok je u istom maju prethodne godine poslato 78,4 miliona evra. Zemlje iz kojih je poslata većina doznaka, vode zemlje nemačkog govornog područja poput Nemačke, Švajcarske, Austrije, zatim Sjedinjenih Američkih Država i Francuske", rekao je Ahmeti.