Petrović: Poslednje mere kosovske vlade su katastrofalne, trpi privreda 

Jarinje
Izvor: © Kosovo Online

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović izjavio je danas da su poslednje odluke prištinskih vlasti, kojima je ponovo zaustavljen uvoz robe iz centralne Srbije katastrofalne. 

Petrović je u izjavi za Kosovo Onlajn rekao da su odluke odlazeće vlade u Prištini o uvođenju novih mera reciprociteta za srpsku robu, dodatni udar na kosovsku privredu.

Potvrdio je, da od juče, nijedan kamion sa srpskom robom nije ušao na Kosovo.

"Kompletan unos srpske robe je stao, znači vraćen je na nulu, srpska roba je počela da ulazi delom nakon ukidanja nekih taksi, već se pojavila srpska roba na teritoriji Kosova i Metohije, ali od juče su svi kamioni stali", rekao je Petrović. 

Dodao je da se nada i da ima najava iz Prištine, da će štetne mere reciprociteta na robu iz Srbije biti ukinute, nakon smene vlade u Prištini. 

"Imamo najavu predstavnika, koji će formirati novu vladu u Prištini, da će se te odluke odmah skloniti. Mi to željno iščekujemo, da počnemo normalno da radimo i da srpska roba normalno ulazi ovde", rekao je Petrović. 

Kosovska vlada usvojila je 30. maja, 2020. niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Zbog tih mera odlazeće kosovske vlade na prelazu Jarinje, na krajnjem severu Kosova, stvorena je kilometarska kolona kamiona kojima je onemogućen ulazak na Kosovo.