PKK: Zbog pandemije 40 odsto preduzeća zatvoreno

PKK - Konferencija za medije
Izvor: RTK

Privredna komora Kosova (PKK) izrazila je zabrinutost jerje oko 40 odsto preduzeća potpuno ugašeno, dok oko 60 odsto anketiranih preduzeća vjeruje da kovid -19 ugrožava njihov opstanak. prenosi RTK.

"U slučajevima kada je jedan od roditelja radio u javnom sektoru bio je lak, jer je taj sektor sve vreme primao pune plate čak i u slučajevima kada je jedan od roditelja morao da ostane kod kuće kako bi nadzirao decu. Međutim, u slučajevima kada su oba roditelja radila u privatnom sektoru, to je predstavljalo problem jer država nije razmišljala o tim građanima. U vreme pandemije bilo je prilično teško preduzećima da isplaćuju ​​plate radnicima i radnicima koje su morali da otpuste. Kao i u mnogim slučajevima, ni u ovom slučaju, država nije razmišljala o zaposlenima u privatnom sektoru, dok je tretirala kao privilegovane radnike u javnom sektoru i diskriminisala radnike u privatnom sektoru", rekla je predstavnik PKK Dielza Zećiri.

Izrazila je, takođe zabrinutost zbog zatvaranja banja, a kasnije i zbog ograničenja njihove aktivnosti od strane Ministarstva zdravlja. Iz tog razloga  PKK zahteva od Vlade Kosova da poštuje ustavom zagarantovan isti tretman za sve građane.

"Od marta, od početka prvih slučajeva kovid -19, zabranjen im je rad u banjama, govorim o više od 1.000 radnika od kojih su većina lekari specijaliste, medicinske sestre, tehničko osoblje, bili nezaposleni do 8. oktobra, ali nakon stalnog pritiska PKK, odlukom Ministarstva zdravlja naređeno je da radi 40 odsto postojećih kapaciteta. Iako su građani tokom tog perioda, usled nemogućnosti da potrebne usluge dobiju na Kosovu, obratili regionalnim centrima u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji", rekla je Zećiri.

Portparol PKK Fjola Smailji rekla je da je kao rezultat pandemije oko 40 odsto preduzeća potpuno ugašeno, dok preko 60 odsto anketiranih preduzeća vjeruje da kovid -19 ugrožava njihov opstanak.

Istakla je da analiza PKK pokazuje da su najugroženiji sektori proizvodni sektor, a zatim hotelI, restoranI, kafIterije, sektor građevine, maloprodaja i trgovina na veliko.

"Ispostavilo se da je pad prodaje tokom pandemije u direktnoj korelaciji sa sposobnošću preduzeća da posluju. Prema ovom istraživanju, 83,6 odsto preduzeća kaže da im je kriza smanjila radnu sposobnost, u tom slučaju 39 odsto preduzeća je potpuno zatvoreno, 30,7 odsto radi smanjenim kapacitetom, a 13,8 odsto radi skraćeno.  Samo oko 2 odsto preduzeća uopšte nije pogođeno, doke se ostali deo ili sve aktivnosti organiziovane od kuće", rekla je Smailji.

Prema njenim riečima, istraživanje koje je sprovela Europska unja pokazuje da je ekonomija Kosova ozbiljno oštećena.

Istraživanje pokazuje da su mikro i mala preduzeća najviše izložena riziku, a preko 65 odsto preduzeća proglasilo je opstanak rizičnim, dok 44,8 odsto srednjih i 40 odsto velikih preduzeća vjeruje da pandemija ugrožava opstanak njihovog posla.

Prema podacima PKK, broj otpuštenih radnika je oko 30.000, a ako ne bude odgovarajuće državne podrške u narednim mesecima, taj broj bi mogao dostići  i do 50.000 ili 70.000 nezaposlenih građana.