Početkom sledeće nedelje počinje isplata pomoći za privatna preduzeća

ministarstvo-finansija
Izvor: KoSSev

Prošle nedelje Vlada Kosova je izdvojila 60 miliona evra kao podršku privatnom sektoru, a kako je saopštilo ministarstvo finansija u čijoj je nadležnosti raspodela tih sredstava, isplata subvencija će započeti najkasnije početkom naredne sedmice, prenosi Ekonomija onlajn.

"Idemo napred. Ove nedelje javna preduzeća biće uklonjena sa spiskova, dok će PAK doneti tačan spisak zaposlenih u privatnim preduzećima. Do kraja nedelje imaćemo tačne evidencije kako bi isplata mogla da bude izvršena krajem nedelje ili najkasnije početkom sledeće nedelje “, rekao je zamenik ministra finansija Kuštrim Brahimaj.

Brahimaj je pokušao da objasni kako će ovaj novac biti raspodeljen preduzećima.

“U trenutku kada se izda konačni spisak, pretpostavljamo da će biti 200.000 radnika kojima će biti namenjena pomoć, tako da pretpostavljamo da će, ako će ovaj prosek iznositi 300 evra, kompanija sa pet zaposlenih u tom slučaju dobiti 1.500 evra, na osnovu decembarskih spiskova", objasnio je Brahimaj.

Takvo pojašnjenje o raspodeli 60 miliona evra pomoći I to na osnovu učinka u mesecu decembru, oštro je kritikovana od strane ekonomista, međutim, ministarstvo finansija je odgovorilo:

“Budući da su zbog pandemije koronavirusa neka preduzeća možda smanjila broj zaposlenih, decembar je bio mesec kada je sve normalno funkcionisalo. Kriterijumi su isti za sve ", rekao je Brahimaj.