Poreska uprava inkasirala oko 55 miliona evra više prihoda nego za isti period prošle godine

Novac
Izvor: Kosovapress

Poreska uprava Kosova naplatila je 37,2 odsto više poreskih dugova nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine, prenosi Reporteri.

Za period januar-april ove godine, Poreska uprava je naplatila 201,3 miliona evra poreza, pri čemu je zabeležila rast od 54,6 miliona evra, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Iz PUK je saopštenoi da je učinak u naplati i rešavanju poreskih dugova za prvi kvartal ove godine na zadovoljavajućem nivou.

Portparol Poreske uprave Valjentina Bitići-Sefa, rekla je da je PUK inkasirala 8,6 odsto više sredstava od planiranih, što je oko 16 miliona evra.

"Za ova četiri meseca Poreska uprava Kosova ima dobar učinak, premašili smo sva očekivanja. Ako se nastavi sa ovim pozitivnim trendom prihoda, imaćemo i polugodišnji izveštaj sa istim učinkom. Na osnovu ovog trenda smatramo da imamo poresku stabilnost, uprkos situaciji koju je stvorila pandemija", rekla je Bitići-Sefa.

Kako je dodala, ove godine je olakašno poreskim obeznicima da prijave svoje finansijske izveštaje.

"Sada se to vrši putem elektronske platforme EDI. Do sada nismo imali problema u vezi sa prijavljivanjem finansijskih izveštaja. Sve usluge Poreske uprave su već digitalizovane", rekla je Bitići-Sefa.