Pošta Kosova u poslednjih osam godina pretrpela 20 miliona evra gubitaka

Pošta Kosova
Izvor: koha ditore

U prethodnih osam godina Pošta Kosova pretrpela je operativni gubitak od oko 20 miliona evra, koji prema revizorskom izveštaju 2020. godinu dovodi u pitanje sposobnost kompanije da nastavi poslovanje, prenosi Koha.

U izveštaju revizije se navodi da potencijalni gubici ključnog kupca od koga je kompanija ostvaruje do 53 odsto prihoda mogu značajno da smanje sposobnost da pošta izvršava svoje obaveze u redovnom toku poslovanja.

"Značajni tekući operativni gubici koji su tokom osam uzastopnih godina dostigli ukupno 20,4 miliona evra mogu da smanje sposobnost kompanije da nastavi poslovanje", kaže se u revizorskom izveštaju.

Podseća se i da devet javnih poštanskih službi i zauzima srpski javni poštanski operater nad kojom Pošta Kosova nema kontrolu.

"Prema izveštaju nezavisnog procenitelja i informacijama službenika kosovske pošte, devet poštanskih objekata sa neto knjigovodstvenom vrednošću od 199.600 evra zauzima javni poštanski operater Srbije, nad kojim Pošta Kosova nema kontrolu i od kojih ne ostvaruje ekonomsku korist. Preduzeće je ove imovine registrovalo u računovodstvenom sistemu kao neaktivne i za njih nije primenilo troškove amortizacije za 2020. godinu", navodi se u izveštaju revizije.

Pošta Kosova je tokom 2020. godine ostvarila je prihode u iznosu od 11.724.170 evra.

"Pošta Kosova je ostvarila prihode od poštanskih usluga, platnih usluga, kirije i druge prihode ali je revizor utvrdio da su u određenim slučajevima precenjena potraživanja za šta su preduzete korektivne mere od strane revizora", navodi se u izveštaju.