Predsedništvo Kosova protiv poskupljenja struje

Vjosa Osmani u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Predsedništvo Kosova, u komentarima upućenim Regulatornoj kancelariji za energetiku, izjasnilo se da je protiv povećanja cene struje koje je najavljeno od 1. aprila, prenosi Ljajmi.

Predsedništvo je navelo da takva odluka može negativno da utiče na osetljive grupe društva. 

„Kabinet predsednika Kosova izražava zabrinutost za eventualni socio-ekonomski uticaj takve odluke i za teret koji bi takva odluka stvorila građanima, a posebno najugroženijim grupama društva, kao na primer penzionerima, samohranim majkama, korisnicima socijalne pomoći i marginalizovanim ljudima i porodicama. Ovakva situacija postaje još više zabrinjavajuća zbog činjenice da je na osnovu izveštaja Kosovske agencije za statistiku za 2022. godinu godišnja stopa inflacije u decembru iznosila 12,1 odsto. Mesečna inflacija merena usaglašenim indeksom potrošačkih cena iznosila je 0,9 odsto, što je uticalo na povećanje opštih troškova života i osiromašenje potrošačke korpe“, navodi se u komentarima Predsedništva.

Zbog toga se kaže da treba proceniti mogućnosti za izbegavanje povećanja tarifa za struju, tako što bi se podstakla međuinstitucionalna komunikacija, a kako se navodi, u tom pravcu bi mogao da doprinese i paket energetske podrške EU za Kosovo, kroz koji je obezbeđeno 75 miliona evra za pomoć u rešavanju energetske krize.

"Prema sporazumu između Kosova i EU, 25 miliona evra će ići na subvencionisanje računa za energiju i alternativne metode grejanja, kao što su drva i pelet. Zbog toga Kabinet predsednika Kosova preporučuje da se pre donošenja konačne odluke ozbiljno razmotri mogućnost subvencije, izbegavajući potrebu za novom odlukom koja bi rezultirala daljim povećanjem tarifa“, navelo je Predsedništvo.

Od 1. aprila ove godine trebalo bi da na snagu stupi poskupljenje struje od 14 odsto.