Preduzeća prepolovila prihode, efekti pandemije na ekonomiju vidljivi tokom novembra

Astrit Pandža
Izvor: Ekonomia Online

Pandemija je u mnogim sektorima uticala na pad do 50 odsto godišnjeg prometa, pa mnoge od ovih kompanija mogu bankrotirati, rekao je za Ekonomia Onlajn predsednik Kosovskog kluba proizvođača Astrit Pandža.

On je rekao da mnoga preduzeća, zbog koronavirusa, posluju sa ograničenim kapacitetom, nada se da će se ekonomski oporavak dogoditi što pre, inače će pad ekonomije biti drastičan, a efekti će biti primetni naročito u toku novembra.

“Preduzeća i proizvođači suočavaju se sa najtežim periodom od 1999. godine kada smo imali sukob na Kosovu. Izuzetno je teška godina, smanjili smo potrošnju i mnoge kompanije posluju sa ograničenim kapacitetom i ograničenim brojem zaposlenih”, rekao je Pandža.

Istakao je da su gubici preduzeća izuzetno veliki.

“U mnogim sektorima imamo pad do 50 odsto godišnjeg prometa. Oporavak se mora dogoditi vrlo brzo jer bi mnoge kompanije mogle da rizikuju bankrot”, rekao je Pandža.

On je pozvao političke subjekte da razmišljaju o ekonomiji zemlje, a ne samo o ličnim interesima.

“Ministarstvo finansija i Vlada Kosova saopštili su da je 65 miliona evra na raspolaganju za ekonomiju. Insistirali smo na tome da se Zakon o javnim nabavkama izmeni kako bi se prioritet dao javnim nabavkama na Kosovu”, rekao je on.

To, kako je ocenio, takođe pomaže da se proizvodnja, ponuda i potrošnja odvijaju na Kosovu.

Cilj je da se što više aktivnosti odvija na Kosovu i da novac ostane na Kosovu, rekao je Pandža.

Prema njegovim rečima, u ovoj fazi proizvođači moraju da povećaju potrošnju lokalnih proizvoda na kosovskom tržištu.

“Za nas je važno da započnemo kampanju za podizanje svesti građana o potrošnji lokalnih proizvoda - Made in Kosovo”, rekao je predsednik Kosovskog kluba proizvođača.