Prihodi od carina na Kosovu zbog pandemije manji za 130 miliona evra

Fajzerova vakcina
Izvor: lajmi.net

Zbog pandemije kovid-19 prihodi od carina na Kosovu su za 130 miliona evra manji nego prethodne godine, prenosi Ljajmi.

Portparol kosovske carine Adriatik Štaviljeci je naveo da što se tiče godišnjih prihoda od carina u 2020. godini, da prihodi iznose milijardu i 30 miliona evra, što je za 10 odsto manje.

"Neposredni uticaj na prihode kosovske carine završen je na kraju godine sa 10 odsto manje prihoda nego prethodne godine. U prethodnoj godini smo imali prihod milijardu i 200 miliona, sada oko milijardu i 30 do 40 miliona do kraja godine. Dakle, imamo smanjenje od 120 na 130 miliona, koje nismo uspeli prikupiti, ali to je rezultat pandemije i ekonomske krize koju je izazvao kovid-19", tvrdi Štaviljeci.

Kosovo je prvi put uspelo da izveze robu na evropsko tržište u iznosu od 400 miliona evra, dok je vrednost uvoza opala za 250 miliona evra.

Većina robe na Kosovu se uvozi iz Nemačke i ostalih evropskih zemalja. Uvoz iz Srbije se u poslednje dve godine konstantno smanjivao.

On je izjavio da tužilaštvo istražuje slučaj ulaska Fajzerove vakcine, koja prema njegovim rečima ilegalno uvezena za Srbe na severu Kosova.

Dodao je da za sada nema informacija da li je vakcina uvezena bez ikakvih dokumenata.

"U vezi sa tim slučajem u toku je istraga po tom pitanju i odakle je ta vakcina došla. Međutim, moramo reći da imamo vrlo dugu kopnenu granicu sa Srbijom, koju krijumčari često koriste za krijumčarenje ne samo droge već i drugih proizvoda. Generalno, ako uporedimo ovogodišnje krijumčarenje sa prošlom godinom, ono se smanjilo zbog ograničenja kretanja građana noću, kao mere na suzbijanju pandemije kovid-19. Iz tog razloga je i krijumčarenje smanjeno“ rekao je Štaviljeci.