Privredna komora traži od vlade da jednako tretira zaposlene u javnom i privatnom sektoru

Privredna komora Kosova
Izvor: Klan Kosova

Privredna komora Kosova izrazila je zabrinutost zbog teške situacije stvorene zbog nejednakog tretmana radnika u privatnom i javnom sektoru, prenosi Kljan Kosova.

Predstavnica Privredne komore Kosova Dielza Zećiri rekla je da je od početka pandemije koronavirusa Vlada Kosova privilegovala radnike u javnom sektoru, dok je diskriminisala zaposlene u privatnom sektoru.

„Država je za radnike u privatnom sektoru izdvojila samo dve plate od 170 evra, dok su zaposleni u javnom sektoru neprekidno primali svoje plate, ne osećajući negativne efekte pandemije. Često su neki od tih radnika čak primali plate, a da uopšte nisu išli na posao u pandemiji“, rekla je Zećiri.

Predstavnici Privredne komore izrazili su zabrinutost zbog zatvaranja banja, i ograničenja njihovih aktivnosti od strane Ministarstva zdravlja.

Zbog toga komora traži od Vlade Kosova jednak tretman građana.

Portparol Privredne komore Kosova Fjola Smaili rekla je da se na osnovu podataka koje su prikupili na terenu ispostavilo da je na Kosovu otpušteno oko 30.000 radnika.

Ona je rekla da bi se, ako se ovaj trend nastavi i ako ne bude odgovarajuće državne podrške u narednim mesecima, taj broj mogao biti između 50.000 i 70.000 nezaposlenih građana.