Privredna komora uputila pismo Hotiju: Pomozite rudarskim preduzećima pred bankrotom

Kosovo Online/Indeks Online
Izvor: Kosovo Online/Indeks Online

Privredna komora Kosova uputila je apel premijeru Hotiju u kome zateva produžetak rokova za postavljanje rudarske signalizacije, do dolaska novog Upravnog odbora Nezavisne komisije za rudnike i minerale (NKRM), kako ne bi došlo do bankrota preduzeća, prenosi Reporteri.

Kako navodi taj medij, Privredna komora Kosova održala je sastanak sa predsednikom NKRM Ramizom Krasnićijem i članovima preduzeća u sastavu Komore nakon kojeg je upućeno pismo Hotiju.

U pismu se između ostalog zahteva da dobijanje rudarske dozvole ne bude ograničeno postavljanjem signalizacije prema novim standardima, kao i produžetak rokova za postavljanje ograda.

"S obzirom na ograničenja koja su preduzeća imala tokom pandemije koronavirusa Privredna komora Kosova, u ime preduzeća članica u rudarskom sektoru, traži da se ovaj rok produži dok pandemija ne prođe i imenuje novi odbor NKRM, kako bi zajednički osnovali grupu za postavljanje novih uslova za ograđivanje", navodi se u pismu upučenom Hotiju.

Preduzeća su tokom sastanaka izrazila veliko nezadovoljstvo novim Administrativnim uputstvom za rudarsku signalizaciju, jer ima vrlo visoke finansijske troškove i nije izdato u prethodnoj koordinaciji sa preduzećima, navodi se u pismu AKK upućenom aktuelnom premijeru.