PUK: Za više od 33.000 zaposlenih zatražene subvencije od 170 evra

evri
Izvor: Večernje novosti

U Poreskoj upravi Kosova (PUK) za samo nedelju dana podneto je više od osam hiljada zahteva za korišćenje sredstava iz vladinog paketa hitne pomoći, piše Gazeta Ekspres.

Zbog krize izazvane koronavirusom do sada je raskinuto oko 400 ugovora o radu, a 1.816 radnika prvi put je potpisalo ugovore o radu sa preduzećima posle 1. marta, kako bi iskoristili ovaj paket.

Direktor PUK Iljir Murtezaj u intervjuu za Kosovapress kaže da su u roku od nedelju dana kompanije zatražile podršku od 170 evra za 33.366 zaposlenih i dodaje da se ovi zahtevi ne mogu rešiti brže od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

“Za nedelju dana od kada je paket objavljen do danas imamo 8.256 zahteva, od kojih su više od šest hiljada zahtevi u vezi  sa nadoknadom plata za zaposlene i 1.943 zahteva za nadoknadu za zakupninu. U okviru zahteva za naknadu za radnike, 33.366 zaposlenih je kategorije A, 389 kategorije B i 1.816 zaposlenih iz kategorije C”, rekao je on.

Pojasnio je da kategorija A znači da su radnici zaposleni u preduzećima kod kojih imaju ugovore o radu i zbog pandemije nisu uspeli da dobiju svoje plate, pa će im iz hitnog paketa biti nadoknađeno 170 evra.

“Kategorija B se odnosi na zaposlene koji su zbog finansijskih teškoća raskinuli ugovore sa poslodavcem a taj broj je 389. Imamo i kategoriju C to je za zaposlene koji su zaključili ugovor o radu posle 1. marta", kaže Murtezaj.

Direktor PUK navodi da samozaposleni nisu bili uključeni u vladine mere podrške preduzećima i da je o ovom pitanju razgovarano sa ministrom finansija i transfera da bi se pronašlo rešenje za njih, jer se radi o više od 15.000 lica.