Rafuna: Do marta neće biti obustave isplate zarada

novac
Izvor: pixabay.com, ilustracija

Vršilac dužnosti ministra finansija Ljuljzim Rafuna izrazio je optimizam da građani Kosova neće ostati bez plata ni u martu, iako nema zakonskog osnova za bilo kakve isplate od tog meseca, prenosi Zeri.

Rafuna je istakao da odlukom Skupštine Kosova mogu da se izvršavaju isplate iz državnog budžeta do aprila, čak i ukoliko budžet za 2020. godinu ne bude usvojen.

"Nema budžetske krize. U januaru smo izvršili sve isplate. Pripremamo se da izvršimo isplate i za februar, ali može se dovesti u pitanje jedino ako Skupština Kosova ne donese odluku da nam dozvoli da izvršavamo budžet za 2019. godinu i tokom marta. Optimista sam da će biti usvojen budžet za 2020. godinu i da neće biti problema. Odlaganje usvajanja budžeta odraziće se na kraju godine, ali ne u isplatama već u kapitalnim projektima", poručio je vršilac dužnosti ministra finansija Kosova.

On je naglasio i da se Kosovo neće suočiti sa budžetskom krizom, navodeći povećane prihode od Kosovske poreske uprave i carine.

"Prema Poreskoj upravi realizacija prihoda za ovu godinu je 13 odsto viša nego prošle godine, dok je Carinska uprava realizovala prihode 12 odsto više nego prošle godine. Podaci kojima raspolažem su današnji, što pokazuje da imamo pozitivno izvršenje prihoda. Međutim, zakonska ograničenja ne dopuštaju da imamo prekoračenja u troškovima", istakao je Rafuna.