Rafuna: Nedostaje otvoren i pošten dijalog između privrede i Vlade Kosova

Ljuljzim Rafuna.jpg
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna rekao je da nedostaje otvoren i pošten dijalog između privrede i Vlade, dodajući da su privrednici za to izrazili spremnost, ali da nisu dobili odgovor od nadležnih institucija, prenosi Gazeta ekspres.

Rafuna je istakao da sastanci privrednika i kosovske vlade pomažu u izradi ekonomske politike i podizanju socijalne zaštite.

"Ranije je postojao Odbor za ekonomski razvoj koji je vodio premijer, i u zavisnosti od tema na sastancima dolazili su resorni ministri. Takav dijalog nedostaje. Razmenjujemo pisma pojedinačno, ali nemamo otvoren, transparentan i iskren dijalog. Iz Vlade nema objašnjenja zašto se to dešava. Sa celim privatnim sektorom je isti pristup. Tražili smo, za dobrobit privrede, da pomognemo podizanju socijalnog blagostanja, da podignemo zabrinutost privrede. Izrazili smo spremnost za saradnju", rekao je Rafuna.

Kako je dodao, neki od ministara Kurtijeve vlade brzo odgovaraju, dok neki, kojima nije želeo da pominje imena, ne odgovaraju ni na desetine pisama.

Rafuna kaže da jednocifreni privredni rast, kako se očekuje za Kosovo ove godine, ne donosi primetan uticaj, posebno u smanjenju nezaposlenosti.

"Moramo da pređemo na dvocifrenu cifru, a za to nam je potrebna posvećenost da imamo tu ekonomsku korist", rekao je Rafuna.

Naveo je i da nisu primetili probleme na tržištu od primenjivanja odluke Vlade Kosova da zabrani uvoz srpske robe.

Smatra da je sada pravi trenutak za osvežavanje fiskalne politike, koja nije menjana šest godina.