RIDEA predstavila studiju o imovini na Kosovu: Srbiji da se nadoknade uložena sredstva

RIDEA
Izvor: Kosovo Online

Istraživački institut za evropska pitanja i razvoj (RIDEA) predstavio je danas u Prištini izveštaj o vlasništvu nad javnim preduzećima na Kosovu, a zaključeno je da bi sva javna preduzeća sa terotirije Kosova trebala da budu u vlasništvu Kosova, a da ulaganja Srbije treba nadoknaditi.

Predstavnik tog instituta Kuštrim Paljuši napomenuo je da Srbija tvrdi da je ulagala milione evra u Ski-centar Brezovica, Rudarski kombinat „Trepča” i druga javna preduzeća na Kosovu. 

„Kosovo je nezavisno od 2008. godine i ima pravo na korišćenje svih svojih prirodnih resursa, što stoji i u dogovoru između republika bivše Jugoslavije, koje su nakon raspada SFRJ raspodelile javna preduzeća i imovinu”, ukazao je on. 

Paljuši je ocenio da se Srbija smatra vlasnikom Brezovice, „Trepče” i drugih bogastava na Kosvou, jer Kosovo smatra delom svoje teritorije.

On je rekao da Srbija često napominje da je velika novčana sredstva ulagala u preduzeća na Kosovu i dodao da Kosovo treba da kompenzuje Srbiji uloženo, ukoliko se to dokumentovano dokaže.

Iz RIDEA su zaključili da se imovina koju firme iz Srbije poseduju na Kosovu, u vidu lokala i prostorija, mogu razmeniti ili kompenzovati dogovorom sa imovinom koju kosovske firme imaju na teritoriji Srbije.

Izveštaj koji je danas predstavljen ima za cilj da olakša kosovskim vlastima pregovore sa Srbijom i postizanje konačnog sporazuma.