Rukići: Zbog ukidanja takse od Srbije tražiti da ukloni barijere za proizvode sa Kosova

Berat Rukići
Izvor: lajmi.net

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići uputio je pismo premijeru Aljbinu Kurtiju i zatražio da ukidanje takse bude praćeno nizom zahteva Srbiji, posebno onih koji se tiču necarinskih barijera na tranzit i izvoza kosovskih proizvoda na srpsko tržište, prenosi Gazeta Ekspres.

Rukići je Kurtiju skrenuo pažnju na ekonomske prepreke za kosovske proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

„Primena CEFTA sporazuma i dalje je praćena brojnim poteškoćama za Kosovo zbog barijera koje primenjuju te zemlje koje ne prihvataju proizvode kosovskog porekla. Prepreke koje se primenjuju obično se svode na tehničke barijere u trgovini i primeni sanitarnih i fitosanitarnih standarda. Tranzit kosovskih proizvoda suočava se sa trajnim administrativnim barijerama“, napisao je Rukići.

On je, takođe, ukazao i na nepriznavanje pasoša i putnih isprava koje nanose veliku štetu firmama.

Rukić je rekao da se od 2008. godine mnoge kosovske kompanije suočavaju sa problemom tranzita prilikom uvoza iz zemalja EU i prolaska preko srpske teritorije na graničnim prelazima.

Predsednik Privredne komore Kosova ukazuje da Srbija ne priznaje nijedan dokument koji su izdale institucije Kosova osim dokumenta EUR1 koji izdaje kosovska carina.

Rukići je predložio detaljnu analizu potreba preduzeća i drugih implikacija pre donošenja odluka koje utiči na poslovanje kosovskih firmi a posredno i na dobrobit građana Kosova.