Šahini: Kosovska privreda će u roku od 12 dana izgubiti 120 miliona evra zbog zatvaranja

Agim Šahini
Izvor: RTK2

Agim Šahini iz Alijanse za biznis Kosova procenjuje da će kosovska privreda u roku od 12 dana izgubiti oko 120 miliona evra i napominje da Vlada nema mogućnosti da biznismenima nadoknadi izgubljeni novac, prenosi RTK2.

Vlada Kosova je usvojila nove mere u borbi protiv pandemije korona virusa a pored ostalog, ugostiteljskim objektima se zabranjuje rad od 7. do 18. aprila i moći će da pružaju jedino usluge “za poneti” i dostave hrane.

Šahini navodi da Vlada Kosova mere u borbi protiv pandemije uvodi na osnovu primera evropskih zemalja ali ističe vlasti u drugim zemljama privrednicima nadoknađuju gubitke iz državnog budžeta.

“Ovde su rekli da će platiti kiriju, ali nije samo o tome reč, kada sve zatvori na 12 dana gubici su na stotine miliona, a prema našoj proceni privreda na Kosovu će da izgubi od 100 do 120  miliona evra. To je mnogo, to je za našu privredu i za naše malo Kosovo mnogo. Sa druge strane, država nema para da nadoknadi to. Za državu je najlakše da zatvori sve, a najteže da podrži privrednike”, kaže Šahini.

On smatra da epidemiološka situacija na Kosovu nije toliko loša da bi se privreda zatvorila na 12 dana i dodaje da ugostitelji još uvek ne mogu da se oporave od prošlogodišnjeg zatvaranja.

“Dan danas imamo posledice i ukoliko se mere zatvaranja nastave mi ćemo da izgubiti puno a nama treba najmanje godinu dana da se vratimo na stanje iz 2019. godine”, navodi predsednik Alijanse za biznis Kosova i dodaje da će doći do “kolapsa u ekonomiji”.

Prema Šahinijevim rečima, svaka Vlada je u obavezi da nadoknadi do 80 odsto gubitka privrednicima kada donosi mere zatvaranja i ponavlja da kosovska vlada to neće moća da uradi".