Šalja: Zakon o platama krši prava radnika

Gzim Šalja
Izvor: Ekonomia Online

Istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Gzim Šalja rekao je da se Zakonom o platama krši pravna sigurnost zaposlenih u javnom sektoru jer nije utvrđena novčana vrednost koeficijenata, prenosi Ljajmi.

“Odredbom da se novčana vrednost koeficijenta svake godine utvrđuje ​​kroz Zakon o raspodeli budžeta, jasno utiče na pravnu sigurnost svakog zaposlenog. U svakom slučaju, za narednu godinu neće se znati kolika će biti plata i kolika će biti novčana vrednost koeficijenta. To je bio i jedan od razloga što je prethodni zakon o platama Ustavni sud proglasio neustavnim”, kaže Šalja.

Kosovski institut za pravosuđe je zatražio od Ombudsmana da, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, pristupi Zakonu o platama u javnom sektoru radi ocene ustavnosti u Ustavnom sudu.

Šalja ocenjuje da Ustavni sud može da oceni da su pojedini članovi ovog zakona u suprotnosti sa Ustavom i može da ukine te članove i ostavi zakon na snazi. 

Ekonomista Safet Grdžaljiu je naglasio da se koeficijent mora hitno utvrditi.

“Koeficijent mora biti poznat da bi zaposleni imali satisfakciju. Možda će takav zakon sa poznatim koeficijentom ubrzati druge zakone koji se odnose na socijalni aspekt na Kosovu u vreme ekonomske i socijalne krize i inflacije. Zato je svako kašnjenje gubitak za Kosovo i udarac za njegove građane“, rekao je Grdžaljiu.

I predstavnici sindikata na Kosovu izrazili su zabrinutost što još nije utvrđen koeficijent za plate javnih funkcionera.

Zakon o platama u javnom sektoru usvojen je 22. decembra 2022. godine nakon čega je i objavljen u službenom glasniku.