Saslušanje o elektrani Novo Kosovo čeka novu vladu

Novo Kosovo
Izvor: GazzetaExpress

Prvobitno ročište u slučaju termoelektrane Novo Kosovo bilo je zakazano za 17. januar ali je zbog toga što nova vlada još nije formirana odloženo za 30. april, prenosi Gazeta Ekspres.

Na zakazanoj rapsravi očekuje se da će se predstavnici kosovske vlade suočiti sa Sekretarijatom Bečke energetske zajednice o postupcima vezanim za projekat izgradnje elektrane Novo Kosovo.

Krajem prošle godine Sekretarijat je objavio da je otkrio nezakonite mere u komercijalnom sporazumu potpisanom između Vlade Kosova i američke  kompanije „Contour Global“.

Sekretarijat energetske zajednice je nadzorni mehanizam za sprovođenje Ugovora o energetskoj zajednici koji je potpisan u Atini.

Zvaničnici vlade u odlasku, koji su potpisnici sporazuma sa američkom kompanijom, kažu da ništa ilegalno nije potpisano.

Međutim, predstavnici civilnog sektora ističu da Vlada Kosova nije sprovela važeće zakone.

Odlazeći ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Ljuka rekao je za RSE da vlada ima argumente kojima dokazuje da nije bilo kršenja zakona prilikom potpisivanja sporazuma.

“Imamo veoma dobru analizu koju su uradili strani stručnjaci o sumnji u pružanje državne pomoći. Te informacije takođe ima Sekretarijat Odbora za energetiku”, rekao  je Ljuka.

Prema sporazumu, Vlada Kosova daje državnu garanciju za finansijski paket izgradnje elektrane Novo Kosovo ali su za tu garanciju potrebno poptrebni glasovi dve trećine kosovskih poslanika.