Sijarto i Đedović o produbljivanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike

Dubravka Đedović i Peter Sijarto
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto doputovao je danas prepodne u Srbiju gde je sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović razgovarao o produbljivanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike i proširenju kapaciteta u oblasti transporta gasa i električne energije.

"Uspeli smo da ovladamo ovom vrlo nesigurnom situacijom u pogledu snabdevanja energentima i da obzebedimo snabedevanje, u čemu je veliku ulogu igralo naše strateško partnerstvo i verujte mi da je istina da jedni bez drugih ne bismo uspeli u tome i da ni ubuduće nećemo biti uspešni bez zajedničkog rada", rekao je SIjarto nakon sastanka.

Dodao je da je iz Srbiije u Mađarsku Turskim tokom stiglo 4,8 milijardi kubnih metara gasa i zahvalio Srbiji koja je izuzetno pouzdana i korektna tranzitna zemlja.

Naveo je da Mađarska i Azerbeejdžan pregovaraju o dugoročnom snabdevanju gasom iz dva pravca, iz Turske preko Bugraske do Rumunije i preko Srbije, kada bude završen gasni interkonektor Srbija-Bugarska. 

Sijarto je rekao da se Srbija i Mađarska rade na tome da se do 2028. udvostruči kapacitet elektroprenosne mreže.  

Ministarka Đedović je potvrdila da se će prenosni elektrokapaciteti bitii prošireni izgradnjom Panonskog koridora i da se tako dođe do novih izvora električne energije i do mađarske berze struje koja je veoma razvijena, što znači d abi Srbija mogla da kupuje električnu energiju po povoljnijim cenama. 

"Važno je da se povežemo i na polju snabdevanja naftom novim naftovodom do Mađarske i počeli smo da radimo na pripremi tog projekta", rekal je ministarka Đedović.

Sijarto je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Mađarska spremna da, kao i prošle godine, kupuje gas na evropskom tržištu za potrebe Srbije i da pmogne našoj uemlji u snabdevanju naftom i gasom, jer je izuzeta iz snakciija EU na ruski gas i naftu. 

"Ukoliko je Srbiji potrebno zbog nacionalne bezednosti, Mađarska će vrlo rado da se uključi u zajedničku nabavku energenata ili da kupimo na zapadnom tržitu gas za Srbiju, kao što je bilo prošle godine, kada smo kupili više stotina miliona kubnih metara gasa za poteze Srbije koji je uskladišten u Mađarskoj", naglasio je Sijarto.