Sindikati zahtevaju hitno usvajanje budžeta i najavljuju socijalne nemire

Skupština Kosova noću.jpg
Izvor: Kosovo Online

Lideri tri vodeća sindikata na Kosovu, obrazovanja, zdravstva i policije posle današnjeg sastanka zahtevaju hitne razgovore sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom, vršiocem dužnosti premijera Ramušem Haradinajem i zaštitnikom prava građana Hiljmijem Jašarijem. Sindikalci zahtevaju hitno usvajanje bužeta za 2020. kako bi se izbegli mogući socijalni nemiri, piše Gazeta ekpress.

U saopštenju sindikalaca, koje je ovaj prištinski medij prenosi u celosti, zahteva se da se Predlog zakona o budžetu za 2020. podnese Skupštini Kosova, kako bi se izbegli socijalni nemiri.

“Uzimajući u obzir trenutne okolnosti u kojima se sada nalazi kosovsko društvo, iskazujemo zabrinutost zbog pogoršanja socijalne situacije naših članova i obaveštavamo širu javnost da zahtevamo hitan sastanak sa predsednikom parlamenta Glauk Konjufcom, vršiocem dužnosti premijera Ramušem Haradinajem i ombudsmanom Hiljmijem Jašarijem", piše u saopštenju. 

Tri sindikata traže od premijera da predloži parlamentu nacrt budžeta za 2020. godinu kako bi se izbegli socijalni nemiri.

"Od predsednika parlamenta tražimo da preduzme zakonske korake kako bi na vreme odobrio budžet. Ombudsmanu se obraćamo da procesuira zahteve sindikata radnika javnog sistema u vezi sa opozivom odluke o privremenoj meri za obustavu zakona o platama. Sve se to radi u nastojanju da se održi socijalni mir na Kosovu”, navodi se u saopštenju tri vodiće kosovska sindikata.