Sogojeva: Dijaspora presudno utiče na kosovsku privredu, godišnje stignu dve milijarde evra

_hisen-sogojeva
Izvor: koha

Predsednik Ugostiteljsko-turističke komore Kosova Hisen Sogojeva kaže da će dolazak pripadnika dijaspore na Kosovo tokom leta doprineti ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa i naglašava da se veliko interesovanje građana za organizovanje porodičnih zabava nastavlja, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima sa dolaskom emigranata zahtevi za ugostiteljskim uslugama su veći, a situacija u ovom sektoru je bolja.

"Dolazak emigranata je velika infuzija, pa su ovde itekako dobrodošli. Kao predsednik Komore ugostitelja tražim da sredstva distribuiraju što pre da bi učinili hotele funkcionalnim“, kaže Sogojeva.

Sogojeva je uputio kritike na račun rada inspektora, koji prema njegovim rečima, prekoračuju svoja ovlašćenja.

"Apelujem na ministre da utiču na inspektore jer prelaze svoje nadležnosti. Imamo informacije da su poslednja dva dana premašili nadležnosti, a ne bi trebalo da se dogodi da imamo nepotrebne reakcije“, kaže Sogojeva.

Stručnjak za ekonomska pitanja Erton Bega smatra da je uticaj emigranata na ekonomski oporavak presudan i navodi da dijaspora donosi prihode od dve milijarde evra.

"Iseljenici imaju izuzetan uticaj na kosovsku ekonomiju i čine okosnicu privrede. Oni donose više od 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, putem doznaka koje šalju, za koje se očekuje da će dostići vrednost od milijardu evra, a gotovina koju donose se procenjuje na milijardu evra. Dakle, oni ukupno pomažu privredi sa dve milijarde evra“, rekao je Bega.