Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana

gas
Izvor: Roiters

Srbija pregovara sa partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrdili su za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike, prenosi Danas.

Navode da bi taj gas Srbija mogla da dobija već od sledeće godine. Dodaju da Srbija razmatra i mogućnost rezervacije određenog kapaciteta gasa u LNG terminalu za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu u Grčkoj.

Izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, koji bi trebalo da omogući diverzifikaciju izvora snadbevanja, veću energetsku stabilnost i oslobodi Srbiju i region zavisnosti od ruskog gasa, biće završena pre početka nove grejne sezone, dakle do jeseni ove godine, uveravaju izvori Demostata iz Energetske zajednice.

Gasni interkonektor je ključan za energetsku diverzifikaciju u Srbiji, jer će država dobiti infrastrukturu preko koje će moći da se snadbeva gasom iz različitih izvora.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike odgovaraju da su sa partnerima iz Azerbejdžana u toku razgovori o količini i cenama gasa, „koji bi Srbija mogla dobijati od iduće godine”.

Takođe, kako navode, Srbija razmatra mogućnost rezervacije određenog kapaciteta gasa u LNG terminalu za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu.