Staviljeci: Drastično opao uvoz srpske robe

Adriatik Stavileci
Izvor: Reporteri

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci rekao je da je tokom januara i februara ove godine došlo do smanjenja uvoza iz Srbije za preko 40 miliona evra, prenosi Ekonomija Onlajn.

Staviljeci je pojasnio da je u odnosu na prethodne godine, kada je uvoz iz Srbije dostizao mesečni iznos između 35 i 37 miliona evra, ove godine za dva meseca uvezeno 32 miliona evra, što je dva i po puta manje u odnosu ne raniji period.

"Što se tiče uvoza iz Srbije, očekivali smo porast uvoza njihovih proizvoda. Prošle godine za mesec dana uvoz iz Srbije iznosio je između 35 do 37 miliona uvoza robe, dok u ovom trenutku u periodu januara i februara imamo oko 32 miliona uvoza. Mesečni prosek uvoza iz Srbije za ovu godinu je 16 miliona evra i možemo reći da je to dva i po puta manje od prošlogodišnjeg proseka", rekao je Staviljeci.

Faktori koji su uticali na pad uvoza srpske robe su, prema Staviljeciju, fokus potrošača na proizvode koji dolaze iz EU i Albanije.

"Mnogi faktori su utecali na pad uvoza iz Srbije, ne isključujući pandemiju, a možda su se potrošači orijentisali na druge proizvode koji dolaze iz EU i proizvode koji dolaze iz Albanije", dodao je Staviljeci.

Staviljeci je rekao i da je za ovu godinu u planu povećanje prihoda od Kosovske carine na 1,2 milijarde evra.

"Carina nastavlja da prikuplja prihode za kosovski budžet i očekujemo da će ove godine prihodi dostići oko 1,2 milijarde", naveo je Staviljeci.

Mara
03. Mart 2021.
Hvala Stavijeci nismo znali,sta bi smo mi bez tebe,kazi nam samo a gde je Azem Vlasi
niki fiki
03. Mart 2021.
ovaj ce da desi jos malo samo proizvod na kosovo sto svali dan otvaramo fabrike kao devolli otvorio comodita home sa 700 radnika i sad i ovaj mesec otvori bivsi napredak devolli sa 900 radnika i tako na sve gradove KUPI tvoje blej shqip jos jedna kampanja i zaverse se serbske robe napred braca stop serbske robe