Staviljeci: Izvoz proizvoda sa Kosova veći za 45 odsto

Adriatik Stavileci
Izvor: Ekonomia Online

Izvoz kosovskih proizvoda tokom prva tri meseca ove godine povećan je za 45 odsto u poređenju sa istim periodom 2020, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci, prenosi Ekonomija Onlajn.

On je rekao da dok je prošle godine izvezeno 87 miliona evra, ove godine je vrednost dostigla 126 miliona evra.

Stavileci je naveo  da je prošle godine izvoz kosovskih proizvoda dostigao cifru od 450 miliona evra, dok do kraja ove godine očekuju 600 miliona evra izvezenih proizvoda.

"Ako se ovaj trend nastavi, ako u roku od tri meseca imamo oko 130 miliona evra izvoza očekujemo da do kraj godine imamo oko 600 miliona evra što će biti novi rekord kosovskih proizvođača “, rekao je on.

Stavileci je istakao da su zemlje u koje se izvozi većina kosovskih proizvoda zemlje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ali i zemlje regiona.

"Uglavnom su to zemlje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ali normalno imamo izvoz u zemlje regiona kao što su Makedonija, Albanija, Crna Gora i Srbija. Rast je prilično velik što karakteriše povećani kapacitet kosovskih proizvođača ”, ukazao je on.

Pomenuo je i akciju Carine na graničnom prelazu Jarinje, dodajući da kosovska carina želi da premaši cifru veću od milijardu do kraja ove godine.