Suniog: Građani zaslužuju pristupačan i pouzdan pristup zelenoj energiji

Tomaš Suniog
Izvor: Kancelarija EU na Kosovu

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izjavio je da Kosovo treba da uskladi svoje prioritete sa Evropskom unijom, da razmotri opcije za promenu snabdevanja energijom, kao i da se okrene ispunjavanju zelene agende za Zapadni Balkan, prenosi Telegrafi.

On je na okruglom stolu "Francusko predsedavanje Savetom Evropske unije" rekao da Kosovo i dalje zabrinjava nestabilno snabdevanje električnom energijom, kao i da građani zaslužuju pristupačan i pouzdan pristup zelenoj energiji.

"Na Kosovu i dalje zabrinjava nestabilno snabdevanje električnom energijom, koje se uglavnom zasniva na uglju. Snažno ohrabrujemo Kosovo da svoje prioritete uskladi sa prioritetima Evropske unije i da razmotri opcije za promenu snabdevanja energijom. Ovo je još važnije sada kada se suočavamo i sa krizom u Istočnoj Evropi. Kosovo treba da poveća ovu političku posvećenost da se bavi degradacijom životne sredine i klimatskim izazovima, takođe u smislu ispunjavanja zelene agende za zapadni Balkan. Ljudi na Kosovu zaslužuju pristupačan i pouzdan pristup zelenoj energiji. Rizici i troškovi neprelaska na čistu energiju za ljude, životnu sredinu, otvaranje novih radnih mesta za investicije i privredu uopšte, jesu i biće veliki", rekao je Suniog.

Ambasadorka Francuske na Kosovu Mari Kristin-Butel istakla je da je Kosovo aktivno u međunarodnoj agendi koja se odnosi na smanjenje emisije gasova i zaštite životne sredine.

"Potrebno je imati diplomatiju u oblasti ekonomije. Moja ambasada veoma pažljivo prati situaciju na Kosovu. Zadovoljni smo što postoji doslednost u razvoju tačaka koje sam pomenula. Bavimo se i digitalizacijom, digitalna tehnologija je veoma važna za sve zemlje. Moramo dalje razvijati ovu oblast. Francuska je spremna da Evropu učini digitalnom i promoviše integraciju digitalnog tržišta. Naša ambicija je da promovišemo digitalizaciju i sprovođenjem Zakona o konkurenciji", rekla je ona i dodala da je Kosovo već preduzelo prve korake za digitalizaciju.