Sve veći broj zahteva za kredite, dugovi bankama do oktobra - 4,8 milijardi evra

Centralna banka Kosova
Izvor: Klan Kosova

U prvih 11 meseci ove godine oko 200.000 građana obratilo se za kredite, a njih 13.000 se i zadužilo u nekoj od komercijalnih banaka. Prema podacima Centralne banke Kosova ukupan iznos kredita u bankarskom sektoru do oktobra ove godine je 4,8 milijardi evra, prenosi Kosovo pres.

U ovom periodu za 0, 2 posto je povećana  prosečna kamatna stopa koja je lane iznosila 6,2 odsto.

Građani Kosova kažu da su kamate povećane i da nisu povoljne, ali da su zbog životnog standarda prinuđeni da se zadužuju.

Centralna banka Kosova (CBK) kaže da je ukupan broj primalaca kredita do novembra 118.102, što je za oko 13.000 više nego prošle godine.

U pisanom odgovoru za Kosovo pres iz Centralne bake ističe da je ukupan iznos kredita u bankarskom sektoru do oktobra ove godine 4,8 milijardi evra.

Dodaju da je prosečna kamatna stopa za nove kredite u oktobru 2023. godine procenjena na 6,4 odsto, što je u istom periodu prošle godine procenjeno na 6,2 odsto.

Takođe, Udruženje banaka Kosova ističe da je vrednost novih kredita prijavljenih do septembra 2023. povećana za više od milijardu evra, u odnosu na isti period prošle godine.

Dodaju da je ova vrednost veća za 8,91 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Osnivač Istraživačkog instituta za ekonomiju i finansije, Fehmi Mehmeti, rekao je da rast kredita i dalje visok, posebno nakon pandemije.

Mehmeti povećanje ocenjuje kao dobrim, jer prema njegovim rečima utiče na ekonomski razvoj Kosova.

Pored toga, bivši guverner CBK-a je rekao da je pandemija uticala i na povećanje inflacije. On je naglasio da je nakon odluke Evropske centralne banke da četiri puta zaredom poveća kamatnu stopu na isti način postupio i američki sistem federalnih rezervi, za koji je, prema njegovim rečima, poznato da će to uticati na povećanje inflacije u cele Evrope, dakle i na Kosovu.

Mehmeti je dodao da očekuje smanjenje inflacije.

Pored povećanja kredita, depoziti su dostigli i vrednost od pet milijardi i 875,9 miliona evra.

Komercijalne banke na Kosovu uspele su da obezbede visok profit u periodu januar-oktobar 2023.

Prema poslednjem izveštaju Centralne banke Kosova (CBK), za deset meseci ove godine od bankarskih kredita i drugih usluga, komercijalne banke su imale neto profit od 141 milion evra ili oko 20 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine.