Svetska banka: Ekonomski pad na Kosovu 8,8 odsto zbog pandemije

svetska banka
Izvor: Telegrafi.com

Prema podacima Svetske banke, zbog posledica pandemije do kraja godne može se očekivati ekonomski pad na Kosovu od 8,8 odsto, dok će ekonomija regiona biti smanjena za 4,8 procenta, prenosi Telegrafi.

U izveštaju Svetske banke se navodi da bi povećanje doznaka iz inostranstva, ublažavanje ograničenja putovanja, kao i vladin odgovor kontracikličnom fiskalnom politikom, mogli da spreče veći ekonosmki pad.

"Na Kosovu pandemija kovid-19 vrši pritisak na ekonomsku aktivnost i uslove života ljudi. Uprkos ublažavanju mera štednje u junu 2020. godine, ekonomija i dalje propada, jer pandemija negativno utiče na izvozne usluge, investicije i privatnu potrošnju", navodi se u izveštaju Svetske banke.

Izveštaj pokazuje da su očekivanja da će se ukupna ekonomska aktivnost u 2020. godini u regionu smanjiti za 4,8 odsto, a ova procena je za 1,7 procentnih poena niža od prognoze date u aprilu.

Drugi i jači talas pandemije, započet sredinom juna, u kombinaciji sa političkom neizvesnošću oko izbornih procesa u nekim zemljama, prema Svetskoj banci, postao je prepreka ekonomskom oporavku u regionu.

Čak su i ograničenja putovanja i mere socijalnog udaljavanja izvršile negativan pritisak na rast u zemljama koje su više zavisne od turizma.