Telekom Kosova ponovo pred blokadom računa

Telekom
Izvor: KoSSev

Očekuje se da će se kosovski telekom suočiti ponovo sa blokadom bankovnih računa, ali sad, nakon prevazilaženja problema sa kompanijom Z Mobile, to će se desiti zbog neplaćenog duga Poreskoj upravi Kosova, piše RTK.

Radnici se osećaju ugroženo dok traže od vlade da im pomogne.

To za Radio Kosova potvrđuje predsednik Sindikata radnika telekomunikacija Ljamih Baljaj, koji je najavio da su nakon znatnog odlaganja u petak radnici uspeli da prime plate za mesec oktobar.

„Poreska uprava nas takođe ugrožava zbog PDV-a...Država mora biti oprezna da preduzeće više ne uništi. U ugovoru koji je potpisan sa kompanijom Z Mobile i koji nam je naneo štetu, odbori koji su izdali nalog bili su vladini ljudi u Telekomu“.

Gug prema kompaniji Z Mobile, Baljaj kaže da ne priznaju i dodaje da vladin sporazum predviđa da se dug prema toj kompaniji plaća u 24 mesečne rate.

„Shvatio sam da postojioko 24 rata sa sumom od 720 hiljada mesečno, ali Telekom nije u stanju da preuzme taj dug i mi ga ne priznajemo. Ako je vlada odlučila da prizna dug, neka ga preuzme. Ovi dugovi očigledno vode Telekom u bankrot" naglasio je Baljaj..

Ekspert za oblast ekonomije, profesor Muhamet Mustafa, rekao je da bi sa svim dešavanjima Telekom trebalo da bankrotira, ali da tako nešto ne bi smela da dozvoli vlada jer je to važno nacionalno dobro.

„Način na koji Telekom radi je samo loše upravljanje i pad vrednosti ove važne imovine. Sa svim ekonomskim normama, ide ka bankrotu, jer ima više obaveza nego prihoda i nema sredstava da plati svoje obaveze. Ali Telekom je veoma važno nacionalno bogatstvo i vlada mora učiniti sve da ga održi u životu“, kaže on.  

Prema njegovim rečima treba izabrati upravni odbor i profesionalno rukovođenje ljudima koji nisu pod političkim uticajem.

Rekao je da su Telekomu potrebne investicije i da bi za to trebalo da pronađe javno-privatnog partnera.

Mustafa smatra i da bi deo Telekoma trebalo privatizovati, kako bi se kompanija konsolidovala i u pogledu upravljanja i tehnologije.