Težak život povratnika u Istoku, poljoprivreda jedini izvor prihoda

porodica Miletic
Izvor: Radio Goraždevac

Kao svedoci loše organizovanog povratka u ruralnim sredinama na Kosovu mnoge kuće su prazne, zemlja neobrađena, a onima koji su spremni da se bave poljoprivredom nije obezbeđeno tržište. Tako je i u selu Opraške kod Istoka odakle su se sve porodice, osim jedne odselile, navodi Radio Goraždevac.

Petko Miletić, domaćin četvoročlane porodice kome su rad na njivi, polju i plastenicima svakodnevnica ističe da socijalna pomoć koju dobijaju od Vlade Srbije nije dovoljna za život, pa su odlučili da se bave poljoprivredom.

„S obzirom da smo nezaposleni, prisiljeni smo da se bavimo poljoprivredom. Bavili smo se ranije i stočarstvom", kaže Miletić za Radio Goraždevac i dodaje da od povrtarstva može da se zaradi, ali i da je potrebno povećati proizvodnju.

Napominje da problem predstavlja i nedostatak vode za navodnjavanje.

Naglašava da nisu imali podršku ni kosovske ni srpske vlade, a da mu je plastenike obezbedila humanitarna organizacija „Naši Srbi“ iz Čikaga.

„Dolazili su više puta da nas obiđu i zahvalni smo im na tome" kaže Petko i dodaje da su u njemu sejali luk i spanać, a kasnije paradajz i krastavac“.

Petkova supruga Snežana, osim brige o deci, priprema i veoma kvalitetnu zimnicu od povrća koje sami proizvedu, ali i druge specijalitete koji završavaju na trpezama onih koji su uvereni u ovakav kvalitet domaće organske hrane.

„Osim što se bavimo proizvodnjom povrća, mi od njega proizvodimo zimnicu. Pravim i kore za pitu. Većinu proizvoda prodajem na pijaci u Mitrovici subotom, a da je bar dva puta nedeljno, bilo bi nam bolje", kaže Snežana Miletić i dodaje da im poteškoće stvara ograničeno tržište.

Ona ističe da su iz manastira Visoki Dečani i iz Pećke Patrijaršije uzimali njihovu robu.

Snežana kaže da je samoća ono što im najteže pada.

„Iskreno teško je kada nemate kome da kažete dobro jutro i dobar dan, ni sa kim da popijete kafu, niti da vam neko dođe" rekla je ona.