Ugostitelji zabrinuti zbog novih antikovid mera, nemaju olakšice za poslovanje

Špat Hašani, ugostitelj.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Odluka Vlade Kosova da zatvori noćne klubove, skrati radno vreme ugostiteljskih objekata i da sale za venčanja ponovo budu pod ključem, ponovo će naneti veliku ekonomsku štetu u ugostiteljstvu, prenosi Ekonomija onlajn.

Potpredsednik Asocijacije ugostitelja Kosova Špat Hašani, rekao je da su odluke Vlade drugačije od onih o kojima je bilo reči na sastanku održanom sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom.

"Videli smo da se broj zarašenih koronavirusom povećava i očekivali smo nove mere. Imali smo i sastanak sa ministrom zdravlja na kojem su nam rekli neke od mera koje moraju da se preuzmu, ali su se posle sastanka sa nama ipak odlučuli za strožije mere i za zatvaranje ugostiteljskih objekata", rekao je on.

Za Hašanija mere koje su proistekle iz odluke Vlade mogu da nanesu veliku štetu ovom sektoru, kako ekonomsku, tako i psihološku.

"Nijedna odluka za nas nije bila laka, neće ni ova, ali zdravlje je na prvom mestu, svesni smo toga. Kada postoje takva ograničenja, kao što su korišćenje unutrašnjih prostora sa 50 odsto kapaciteta i 70 odsto kapaciteta na terasama, uz vremenska ograničenja, veliki je gubitak u ekonomskom smislu. Za godinu i po sa svim merama i ograničenjima zbog pandemije kovida-19, nismo dobili pomoć od države, niti bilo kakve druge olakšice za naš biznis", rekao je Hašani za Ekonomiju onlajn.