Vašingtonski sporazum "pogurao" srpsku robu na Kosovo

uvoz-izvoz
Izvor: Kosovapress

Od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, 4. septembra prošle godine, do kraja novembra, srpski privrednici su učetvorostručili vrednost robe isporučene na Kosovo u odnosu na isti period 2019. godine, kada su na snazi bile nametnute takse, pišu Večernje novosti.

Ako se uporede periodi pre uvođenja prištinskih nameta i posle njihovog lanjskog ukidanja 1. aprila, domaće kompanije su obnovila 61,5 odsto nekadašnjeg plasmana na tržište Kosova uprkos pandmiji.

Ukupna vrednost lane isporučene robe srpskih privrednika na Kosovo, od septembra do kraja novembra, iznosila je 83,7 miliona evra, kažu za Večernje novosti u Privrednoj komori Srbije.

Poređenje istih perioda pokazuje da su ukupne nabavke sa kosovskog tržišta bile za četiri miliona evra više i iznosile su 10,3 miliona evra.

Znatan broj domaćih privrednika, kako ističu, obnovio je veze sa svojim kupcima i poslovnim partnerima na Kosovu od kada su 1. aprila prošle godine ukinute takse na robu proizvedenu u Srbiji.

U Ministarstvu trgovine navode da je od trenutka ukidanja prištinskih nameta do kraja novembra na tržište Kosova plasirano proizvoda u vrednosti od 194 miliona evra.

U istom periodu 2018. dok takse još nisu bile na snazi, na Kosovo je otpremljeno robe u visini od 315 miliona evra, kažu u Ministarstvu trgovine.

To znači da je trenutni plaman robe na kosovsko tržište na nivou od 61,5 odsto u odnosu na peiod pre uvođenja taksi.

U PKS ocenjuju da ovi podaci pokazuju obostrani interes kompanija za saradnju, jer su naši i kosovski privrednici tradicionalno jedni drugima dobri partneri.

Savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević istakao je da bi pomaci u ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, na osnovu Vašingtonskog sporazuma, najpre mogli da se realizuju u oblasti deklarisanja proizvoda, zatim energetike i trgovine električnom energijijom, kao i kroz povezivanje IT kompanija.

On podseća da je formirn zajednički tim predstavnika PKS i komore iz Prištine. Oni rade na sprovođenju delova sporazuma, ali ističe, mnoge stvari zavise od političke dinamike.

"Prvi pomaci mogu da se očekuju u sferi deklarisanja proizoda, na način da to nikoga ne vređa, da odgovara realnoj slici na terenu, da ne zadire u statusnu neutralnost i da omogući da se otovri tržište centralne Srbije za kosovsku robu", objašnjava Đurđević.

Nama je to veoma važno kao simbol dobre volje.

On dodaje da bi do napretka moglo da dođe i na polju energetike i trgovine strujom, što bi pomoglo da se  domaćim privrednicima pojasni kako da sada, posle sprovođenja tog segmenta Briselskog sporazuma, nastave svoje poslove.

"Očekujemo pomake i u povezivanju kompanija iz IT industije", navodi Đurđević.

Tu se komunikacija obavlja u "klaudu", odnosno onlajn, gde se nalaze proizodi, i tako se izbegavaju prepreke i barijere koje postoje za robu koja je fizički predmet i mora da putuje.

sami
11. Januar 2021.
sad ne ide vise sersko robe kao nekad sad jos jedna kampanja protiv serbsko robe i gotovo nista vise serbsko sad svaki dan otvore jedan fabrike voli svoje kupi albanski blej shqip posle nase braca hervatski nemci i makedonski iz bugarije sve sto su nasi prijateli STOP serbsko robe ruski nikad nisu bili sad i kineski treba zaustaviti imamo iz turske napred kosovo