Za tri meseca Kosovo uvezlo srpske proizvode vredne 62 miliona evra

Carina Kosova
Izvor: Reporteri

Kosovo je za tri meseca ove godine iz centralne Srbije uvezlo robu vredniju od 62 miliona evra, što je rekord kada se posmatra region, prenosi Ljajmi.

S druge strane, u istom periodu, iz Albanije je uvezena roba vredna 51,9 miliona evra, vrednost uvoza iz Severne Makedonije iznosi 39 miliona, a iz Crne Gore nešto više od dva miliona.

Uvoz iz centralne Srbije, kako podsećaju, bio padu tokom 2019. godine zbog uvođenja taksi od 100 odsto za srpske proizvode, ali da je vlada Aljbina Kurtija vratila Srbiju na prvo mesto na listi najvećih uvoznika.    

Prema podacima Carine, uvoz u Srbiju od 1. januara do 31. decembra 2021. iznosio je 243,4 miliona evra, iz Albanije je uvezena roba vredna 238, 6 miliona, a iz Severne Makedonije 176,4 miliona.

Na izveštaje o  uvozu iz Srbije regovao je i portparol Vlade Perparim Krieziu koji je poručio da ovogodišnji uvoz iz Srbije ne može da se poredi sa 2020. godinom, kada su bila stroga ograničenja zbog panedemije, niti sa 2019. godine, kada je uvedena taksa od 100 odsto.

Dodao je da bi, ako se naprave poređenja sa 2017. ili 2018. svi bili prinuđeni da govore o realnom padu uvoza iz Srbije za trećinu.

Krieziu je na Fejsbuku napisao da se retko govori i o kontinuiranom rastu trgovinske razmene, posebno sa prijateljskim zemljama poput Nemačke, Turske, Albanije.

"Posebno kada je u pitanju konstantno povećanje trgovinske razmene sa Albanijom. U ovu zemlju danas izvozimo i uvozimo više nego ikada ranije“, kaže Krieziu.