Zeka: Energetska kriza na Kosovu obeshrabruje investitore

Elektrana
Izvor: Reporteri

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka kaže da nedostatak električne energije obeshrabruje strane investitore da dođu na Kosovo, prenosi Radio slobodna Evropa. 

On je naglasio da je stabilno snabdevanje električnom energijom jedan od najvažnijih faktora u poslovanju preduzeća, a da činjenica da je Kosovo u dubokoj energetskoj krizi zaoštrava sliku pred stranim investitorima.

"Aktuelna energetska kriza i nesposobnost institucija da izbegnu da kriza dovede do teškoća u poslovanju, obeshrabruju investitore koji su odlučili da investiraju ili čak one koji su razmišljali da prošire svoju delatnost na Kosovu", kaže Zeka. 

Radio slobodna Evropa navodi da je energetska kriza dovela u tešku situaciju nemačkog investitora koji je proširio svoj kapital na Kosovu od 2014. godine. Reč je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom proizvoda od plastike i koja ima 20 zaposlenih na Kosovu, a izvozi u razne zemlje sveta. 

Direktor te kompanije Fitim Hoti kaže da bi, zbog toga, ta investicija mogla da ode sa Kosova i to u Severnu Makedoniju. 

Vlasnik jedne kompanije u Suvoj Reci Šaćir Paluši ispričao je da je zbog nestanka struje na mehanizaciji pričinjena šteta od više hiljada evra.

"Četiri dana skoro nismo imali struje. I kada je bilo struje, bio je nizak napon i morali smo da nastavimo rad sa agregatima. To izaziva probleme u proizvodnim linijama", kaže Paluši i navodi da zbog štete pričinjene kompaniji sprema tužbu protiv  Kosovske kompanije za distribuciju električne energije.