Zeka: Privredi Kosova biće potrebno najmanje dve godine za oporavak

arian zeka
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Američke privredne komore Kosova Arian Zeka rekao je da novu vladu čekaju brojni zadaci i dodao da bi podrška privrednicima, predviđena Zakonom o ekonomskom oporavku, trebalo da se sprovede u prvih 100 dana rada Kurtijeve vlade, prenosi Indeks Onlajn.

"Sprovođenje tih mera može se nastaviti. Ukoliko se nova vlada ne slaže sa sadržajem nacrta zakona, može pokrenuti njegovu izmenu ili usvajanje novog zakona koji bi se bavio zahtevima privatnog sektora. To bi trebalo da se dogodi u prvih 100 dana vlade i trebalo bi da odredimo i primenu mera za podršku zaposlenima pogođenim pandemijom “, rekao je Zeka.

On je naveo da bi privredi Kosova treba oko  dve godine za potpuni poravak, ukazujući da je neophodno raditi na očuvanju radnih mesta.

"U ovom trenutku ne možemo govoriti o mesecima ekonomskog oporavka, već o godinama. U najboljem slučaju u naredne dve godine potrebno je da se nadoknadi sva šteta prouzrokovana pandemijom“, smatra on.

Zeka je dodao da bi preduzeća i građani trebalo da sprovedu mere koje preporučuju institucije odgovorne za održavanje zdravlja kako ne bi dolazilo do novih blokada.