Zeka: Samoopredeljenje će teško sprovesti ekonomske planove bez većih poreskih stopa

arian zeka
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski budžet od 2,4 milijarde evra biće teško ostvariva obaveza Pokreta Samoopredeljenje u ekonomskom i socijalnom smislu, rekao je izvršni direktor Američke privredne komore Kosova Arian Zeka, prenosi Ekonomija Onlajn.

On smatra da ako država uspe da se izbori sa sivom ekonomijom, za koju se procenjuje da iznosi do 30 odsto bruto domaćeg proizvoda na Kosovu, tada će državna kasa biti povećana i omogućiće realizaciju tih obaveza.

"U takvim okolnostima, kada je siva ekonomija na visokom nivou, a budžet zemlje ograničen, teško je sprovesti obaveze Pokreta Samoopredeljenje, bez povećanja postojećih poreskih stopa“, kaže Zeka.

Kosovski budžet za 2021. godinu iznosi 2,4 milijarde evra i tokom prethodnih godina nije bilo većeg budžeta od ovog.

Osnivanje Suverenog fonda, Razvojne banke Kosova, zapošljavanje mladih ljudi, samo su neki od ekonomskih prioriteta u programu Pokreta Samoopredeljenje.

Ta stranka u svom programu predvidela je članstvo Kosova u Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj.

Da bi osigurala lokalno tržište ova stranka najavila je najniže cene za glavne poljoprivredne i stočarske useve.

Samoopredeljenje je obećalo da će finansirati poljoprivredu do 100 miliona evra svake godine.

Uvođenje referentnih cena za brojne osnovne poljoprivredne proizvode, uključujući pšenicu i mleko, takođe je predviđeno planom i programom Samoopredeljenja.

"Sa 2,4 milijarde evra nisu rešeni ni problemi izazvani pandemijom“, kaže bivši ministar ekonomije i finansija na Kosovu Haki Šatri.

On je naveo da pobednička stranka na izborima 14. februara u programu nije precizirala u kom mandatu će se odvijati ta kretanja u ekonomiji, jer prema nemu, čak i u najboljem menadžmentu, ta obećanja teško mogu biti ispunjena.

Kosovo je, dodaje on, nasledilo velike ekonomske probleme

"Budžet od 2,4 milijarde evra neće biti dovoljan ni za zarastanje rana pandemije. Mnogo je poteškoća ... nezaposlenost, siromaštvo, svi strukturni problemi privrede. Ako se ove godine i u godinama koje dolaze realizuje 10 odsto obaveza, to će biti uspeh“, kaže Šatri.

Trenutno osnovu socijalne politike na Kosovu čine brojni socijalni i penzioni programi.

Ove kategorije uključuju više od 420.000 građana Kosova, a godišnje se iz državnog budžeta izdvoji do 400 miliona evra.

Samoopredeljeje je za svu decu mlađu od dve godine planiralo mesečne dodatne naknade u iznosu od 20 evra, dok će za decu mlađu od 16 godina iznos naknade biti 10 evra mesečno.

Prema istom planu, sve porodice sa niskim prihodima takođe će dobijati pomoć.

 "Od 50 evra po detetu ako porodica ima godišnji prihod manji od 7.000 evra godišnje, od 100 evra po detetu ako porodica ima godišnji prihod manji od 6.000 evra, i od 150 evra za svako dete ako porodica ima godišnji prihod manji od 5.000 evra “, kaže se u programu Samoopredeljenja.

Što se tiče ovih obaveza, Zeka kaže da treba voditi računa i budžetska ograničenja koja država ima uvek uzeti u obzir.

"Istovremeno, treba uzeti u obzir sposobnost države da prikuplja prihode, jer ne želimo da ugrozimo budžetsku stabilnost ili se u bliskoj budućnosti pre svega suočimo sa povećanjem poreskih obaveza preduzeća, jer će to učiniti Kosovo manje atraktivnim za investicije “, kaže Zeka.

Međunarodni monetarni fond, u svom najnovijem izveštaju, procenio je da je Kosovo 2020. zabeležilo pad ekonomije do šest procenata. Predviđa ekonomski rast u 2021. godini do 4,5 procenta.