Apelacioni sud potvrdio presude Krstiću i Šabaniju

Zlatan Krstić
Izvor: Kosovo Online

Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva, prenosi Koha.

Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora, dok je Šabani osuđen na sedam godina zatvora.

"Posebno odeljenje Apelacionog suda Kosova je, nakon pregleda svih spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva, odlučilo da odbije kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva Kosova i žalbe branilaca optuženih", navodi se u saopštenju Apelacionog suda. 

Taj sud navodi da se presudom Osnovnog suda u Prištini, optuženi Zlatan Krstić oglašen krivim za krivično delo saizvršilaštvo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, dok je okrivljeni Destan Šabani oglašen krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Zlatan Krstić je optužen da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodime, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije u proterivanju 15 članova porodice i uzimanju talaca, a kako je navelo tužilaštvo, učestvovao je u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, čak je i bacao tela žrtava pored puta kako bi prikrio zločin.

Destan Šabani optužen da je tokom rata na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, da bi ponizio i degradirao postupanje prema poginulima O.N, B.N, A.N, B.N. i I.R, koje su ubile srpske snage, naredio da se njihova tela sahrane kršeći pravila ratovanja utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.