Austrija: Razrešeno kako je terorista Albanac nabavio oružje

Albanski terorista iz Beča
Izvor: Gazeta ekspres

Austrijske vlasti verovatno su rešile pitanje kako je terorista Kujtim Fejzulahu, Albanac iz Severne Makedonije, koji je 2. novembra u Beču ubio četiri osobe i ranio više od 20, došao do oružja kojim je počinio teroristički akt, prenosi Tanjug.

Pretpostavlja se da ga je prijatelj iz omladinskih dana koga je Kujtim ponovo sreo u zatvoru podržao u sprovođenju terorističkog napada.

Fejzulahu je u napadu u centru Beča, tokom kojeg je nasumnično pucao na ljude, koristio automatsku pušku AK-47 i pištolj.

Mnogi su, posle terorističkog napada, u kojem je ubijen Fejzulahu, bili začuđeni kako je dospeo do oružja, a da ga vlasti nisu primetile, pošto je bio osuđivan zbog priključenja terorističkoj organizaciji, nakon što je pokušao da se odmetne u Siriju i priključi Islamskoj državi.

Bečki dnevnici "Standard" i "Prese" tvrde da je jedan prijatelj iz omladinskih dana, kojeg je ponovo sreo u zatvoru, imao odlučujuću ulogu u nabavci oružja. Fejzulahu, u zatvoru je ponovo video prijatelja Išaka S.

Oni su se znali preko roditelja još od dečijeg doba, a potom su se zajedno i razvili u pristalice Islamske države, za šta su osuđeni 2019. na zatvorsku kaznu.

Nakon prevremenog puštanja iz pritvora dva stara druga su se srela 1. novembra prošle godine, dan pred teroristički napad, na štandu za prodaju kebaba, kako je potvrdio Išak.

Išak S. je policiji čak rekao da je imao saznanja o terorističkom napadu. On je policiji ispričao kako bez njegove pomoći Fejzulahu nikada ne bi došao do oružja.

Naime, Išak S, koji je u više navrata bio pritvaran, prilikom ranijih izdržavanja kazni upoznao je jednog prestupnika kojeg je upoznao sa Kujtimom, i preko kojeg je kupio naoružanje i municiju. Identitet tog lica mediji nisu naveli.

Inače, Išak S. se od aprila ove godine nalazi u istražnom zatvoru, zajedno sa šest drugih osoba, koje su osumnjičene za saučesništvo.