BIRN: Albanac iz Gnjilana priznao da je ratovao za ISIS

Isis albanac Kosovo
Izvor: BIRN

Albanac iz Gnjilana Agon Misini (29), priznao je da je kao član ISIS-a u Siriji organizovao i učestvovao u terorističkim aktivnostima, a izjasnio se da je kriv po optužnici za terorizam, preneo je Kossev pozivajući se na pisanje BIRNA.

Kako se navodi, Specijalno tužilaštvo je 7. novembra podiglo optužnicu protiv Misinija, koji je vraćen na Kosovo iz Sirije i koji se kao član terorističke organizacije ISIS borio na Bliskom istoku.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je Misini svojevoljno napustio Kosovo u julu 2015. godine  kako bi otišao u Siriju.

Posle kontakta sa pristalicama terorističke organizacije ISIS, Misini je avgusta 2015. autobusom otputovao u Grčku. Koristio je falsifikovani pasoš stanovnika Skoplja, a nakon Grčke otišao je do turske granice.

U optužnici se navodi da se po dolasku u Siriju pridružio terorističkoj organizaciji ISIS, gde je posle taktičke i borbene obuke aktivno učestvovao u ratovima u Siriji.

Kurdske snage su ga uhapsile 26. jula 2017. bio je pritvoren sve do aprila ove godine kada je vraćen na Kosovo.

Afrim Šefkiu iz Specijalnog tužilaštva pozvao je sud da donese osuđujuću presudu i podsetio na otežavajuće okolnosti, težinu i sebičluk u izvršenju krivičnog dela, strah koji je on izazvao kod drugih građana, posebno ističući video snimak sa inkriminušućim sadržajem.

On je rekao da se nada da će kazna takođe „sprečiti druge osobe da učestvuju i organizuju teroristička dela“.

Misinijev advokat naveo je olakšavajuće okolnosti koje bi sud trebalo da uzme u obzir i njegovu porodičnu situaciju, kao i činjenicu da je ovo njegov prvi sukob sa zakonom, da je Misini otkrio imena ostalih članova ISIS-a i da je izrazio duboko kajanje. Presuda će biti saopštena 2. decembra.