Damati: Pravi se spektakl od hapšenja u slučaju "Brezovica"

Musa Damati
Izvor: Kosovo Online

Advokat Musa Damati izjavio je da se od hapšenja i racije u slučaju "Brezovica" pravi medijski spektakl, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema rečima Damataja, u ovakvim slučajevima kada su lica osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja, uzimanje, davanje mita, kao i vršenje uticaja, moraju postojati pravni dokazi i argumenti zasnovani na zakonu.

"Smatram da se krivična praksa na Kosovu mora promeniti. Predmeti koji počinju medijskim spektaklom moraju da sadrže i materijalne dokaze, pravne argumente zasnovane na zakonu na snazi, kako bi se dalje procesuirali pred nadležnim sudom. Prema važećem krivičnom zakonu postoji pretpostavka nevinosti. To znači da se svako lice koje je osumnjičeno ili optuženo smatra nevinim dok se pravosnažnom presudom nadležnog suda ne dokaže suprotno. Ovaj princip važi i za mog klijenta i mi ćemo je zastupati u odnosu na njenu nevinost do okončanja ovog krivičnog postupka", objašnjava Damati, koji je advokat jednog od optuženih u ovom slučaju.

Damti je dodao da je Osnovni sud u Prištini odlučio da neki od optuženih u slučaju subvencija budu pušteni iz pritvora.

"Posebno odeljenje donelo je rešenje na osnovu kojeg je većina okrivljenih koji su bili u pritvoru pušteni u kućni pritvor. Ovo je obiman slučaj koji je počeo kampanjom i širokim medijskim spektaklom i nalazimo se u fazi krivičnog postupka kada se očekuje nastavak glavnog pretresa".

Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Uroševcu i u saradnji sa Kosovskom policijom, u četvrtak je sprovedena akcija "Brezovica 3", u toku koje je izvršena racija na 12 različitih lokacija u Uroševcu, Prištini, Srbici i Lipljanu. Akciju Brezovica Kosovska policija započela je u decembru prošle godine, kada je uhapšeno 10 ljudi, a hapšenja je bilo i tokom januara ove godine.