Delević: Posle 25 godina, naprasno se pojavili svedoci da je Ž.N. počinio ratni zločin

Miloš Delević
Izvor: Kosovo Online

Advokat Miloš Delević potvrdio je za Kosovo onlajn da je Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor Srbinu Ž.N. (70), uhapšenom pod sumnjom da je počinio ratni zločin, navodeći da je on na saslušanju negirao krivicu, kao i da sud nije prihvatio predlog odbrane da mu se zbog starosti i narušenog zdravlja odredi kućni pritvor, iako već 25 godina živi na Kosovu i nema imovinu u Srbiji.

"On je osumnjičen da je izvršio krivično delo ratni zločin. Živeo je u Kosovskoj Mitrovici posle rata kada je izbegao iz svog sela i kada nije imao problema, slobodno se kretao, ali izgleda da su se naprasno pojavili neki svedoci posle 25 godina, koji tvrde da je on izvršio krivično delo ratni zločin", rekao je Delević.

Kako kaže, sud nije prihvatio predlog odbrane da se osumnjičenom, zbog godina i narušenog zdravstvenog stanja, mera sudskog zameni kućnim pritvorom.

Zato će tokom narednih mesec dana Ž. N. biti u zatvoru u Podujevu.

"Mi smo danas predlagali, jer je on čovek od 70 godina, narušenog zdravstvenog stanja, živi na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovici, i nema imovinu u Srbiji, da se odredi mera kućnog pritvora. Međutim, sud to nije prihvatio i odredio mu je meru sudskog pritvora", naveo je Delević.

Naglasio je da je sednica saslušanja svedoka zatvorena za javnost, te da ne sme da iznosi više detalja o procesu.

"Učestvovaćemo u istrazi i saslušavati svedoke koje je predložilo tužilaštvo, to je to što mogu da kažem. S obzirom na to da je sednica zatvorena za javnost ne mogu o detaljima slučaja da pričam", kazao je Delević.

Ipak, napomenuo je da je Ž.N. na saslušanju negirao krivicu.

"Na saslušanju je negirao krivicu. Njemu uopšte ne dopire do svesti za šta ga oni terete, jer on nema veze sa tim slučajem i bio je iznenađen onim što je pisalo u zahtevu za određivanje pritvora", zaključio je advokat Delević.