Devojčicu pokušali da udaju u Nemačkoj

porodično nasilje
Izvor: pixabay.com, ilustracija

Pred višim sudom u Nišu započeo je glavni preters u krivičnom postupku zbog trgovine ljudima u pokušaju protiv nemačke državljanke M. B. (19), F. O. (43) iz Prištine i kragujevčanina R. F. (35), optuženih da su 31. maja prošle godine u nameri da pribave korist uspostavljanjem ropskog ili sličnog odnosa, pokušali da omoguće prelazak granice na aerodromu u Nišu maloletnici staroj 14 godina, koja je u Nemačkoj htela da stupi u ugovoreni brak.

Radi zaštite interesa maloletnog lica, suđenje je zatvoreno za javnost.

„Protiv okrivljenih se krivični postupak vodi zbog krivičnog dela trgovina ljudima u pokušaju. Glavni pretres je otpočeo, dokazni postupak je u toku, nastavak suđenja zakazan je za 25. septembar“, saopštila je Irena Gušić, portparol Višeg suda u Nišu.

Optuženi F. O. se tereti da je devojčicu kupio od njenih roditelja i obećao da će je udati u Nemačkoj, te da će snositi sve njene troškove. Na niškom aerodromu se našao sa R. F. za čijeg je sina navodno trebalo da se dete uda, dok je Nemica M. B. trebalo da pazi na nju.

Međutim, kada su stigli na aerodorm, policija je primetila devojčicu jer je delovala uplašeno. Zatražili su im pasoše i ustanovili da maloletnica ima lažnu putnu ispravu, odnosno da ona pripada devojčici koja na nju liči.

Postoji sumnja da je namera trgovaca ljudima da maloletnicu prisile da radi za njih, prosjači ili se čak prostituiše.

Za krivično delo trgovine ljudima učinjeno prema maloletnicima propisana je kazna zatovra od pet pa do 12 godina.