FBI: ISIS plaćao kosovskog snajperistu 100 dolara mesečno, džihad započeo kalašnjikovim

Snajperista dobijao 100 dolara mesečno
Izvor: Reporteri

Kosovski snajperista Skender Ćerimi je tokom svog sedmogodišnjeg boravka u sirijskim ratnim zonama, dok se borio za ISIS, od te organizacije dobijao platu od 100 dolara mesečno, a džihad u redovima Islamske države započeo je kalašnjikovim, prenosi Reporteri.

Kosovske službe su uz pomoć američkog Saveznog istražnog biroa (FBI) pronašle dokaze da je Ćerimi uspeo da se nakon dve godine u toj zemlji pridruži odredu snajperista "Dabik".

On je u julu ove godine vraćen na Kosovo, nakon što se predao Sirijskim demokratskim snagama, koje su u poslednje tri godine uspele da preuzmu kontrolu nad nekim od glavnih uporišta ISIS.

Albanac, poznat kao "Abu der", vraćen je na Kosovo ovog leta, zajedno sa još 10 osoba, uglavnom žena i dece, koje su Sirijske demokratske snage držale u kampovima u Siriji.

Kada je stigao u zemlju, kosovske vlasti su ga uhapsile u Kukešu zbog sumnje da je učestvovao u terorističkoj grupi, za šta nbi mogao da bude kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 5 do 10 godina zatvora.

Tužilaštvo navodi da je Albanac sedam godina zaredom bio aktivan učesnik ratova u redovima ISIS u gradovima Mosul, Zumer i Sedfaruk, gde je, kako veruju, bio angažovan i u Snajperskom bataljonu.

U aktu do kojeg je došao portal Reporteri, navodi se da je Ćerimi otputovao u Siriju 27. juna 2014. godine, zajedno sa svoja dva prijatelja, koja su u međuvremenu proglašena mrtvima u tamošnjim borbama.

Njih trojica su do Sirije stigli preko Albanije i Turske.

U aktu se navodi da je Ćerimi, koji je tada imao 23 godine, svoj rat za Islamsku državu započeo automatskom puškom AK-47, poznatom kao kalašnjikov, kao i da je dve godine kasnije regrutovan kao snajperista bataljona. 

Dokaz za to, tvrdi specijalni tužilac, pronašao je u paketima dokaza koji su dostavljeni američkom Federalnom istražnom birou (FBI), u kojima se navode  identitet, ali i mesečna nadnica koju je dobijao.

Ćerimi, sa druge strane tvrdi, da je tokom boravka u Siriji od Isis-a dobijao 100 dolara mesečno da radi kao stražar, a ne da bude u snajperskom bataljonu, kao i da je posedovao samo vatreno oružje AK47 sa četiri punjača za municiju.

On se u utorak, nakon što mu je predstavljena optužnica u Osnovnom sudu u Prištini izjasnio da nije kriv.