Filipović: Presuda Nedeljkoviću nije potkrepljena dokazima

Advokat Jovana Filipović i Nikola Nedeljković
Izvor: Kosovo Online

Advokat Jovana Filipović nakon izricanja kazne Nikoli Nedeljkoviću od osam meseci zatvora istakla je da ovakvu presudu niko nije očekivao jer optužnica nije potkrepljena nijednim materijalnim dokazom.

Kaznu je danas izrekao Osnovni sud u Prištini.

"Ovakva kazna pokazuje da bilo koja tri lica mogu da se dogovore i da upere prst u nekoga i izmisle neke priče. Da stave nešto nekome na teret kada se ima u vidu celokupna situacija i ovakvo trusno područje kao što je Kosovo, gde u svakom trenutku može da se stavi etiketa da neko širi mržnju i da se neko lice osudi bez ijednog dokaza", rekla je Filipović.

Filipović napominje da su pred sudom imali jedan snimak, na kome se vidi da Nikola izgovara reči "Kosovo" i "Srbija" a ne "Kosovo je Srbija", "Kosovo je srce Srbije" ili bilo šta drugo.

"Ove reči su uzvikivali svi ljudi koji su bili na Gazimestanu, ali je jedino Nikola priveden i on je identifikovan od svih lica koja su bila na Gazimestanu i ovo je pokušaj da se nelegalno hapšenje opravda, da se dovede u zabludu šira masa, i da se osudi lice na osnovu izjave tri svedoka, policajaca, koji su rekli da su čuli Nikolu da uzvikuje `Ubij Šitara`, a da u 21. veku nisu snimili telefonom ni kamerama", objasnila je Filipović.

Ona je ocenila da Nedeljković osuđen na veliku kaznu zatvora od osam meseci i dodala da će uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Nikola Nedeljković je optužen za navodno "izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti", a uhapšen je 28. juna na Gazimestanu.