Gazeta Ekspres: Kadri Šalja se predao policiji

Kadri Šalja
Izvor: Gazeta Express

Kadri Šalja, vlasnik kompanije "LDA Group" sa sedištem u Lapušniku u opštini Glogovac, koji je povezan sa krađom dva miliona evra iz Trezora Kosova, predao se policiji, piše Gazeta Ekspres.

„Pre pola sata predao se policiji, odnosno Odeljenju za ekonomski kriminal", rekao je njegov brat Bedri.

Prvi put nakon bekstva, Kadri Šalja se oglasio, preko svog brata Bedrie koji je u subotu veče redakciji Gazeta Ekspres i T7 televiziji predao rukom pisano pismo u kome je ispričao priču o tome kako je tako velika količina novca iz kosovskog budžeta završila na računu njegove firme.

“Negde oko tri sata otišao sam do bankomata TEB banke u Prizrenu da povučem jedan iznos sredstava za svoje lične potrebe sa računa firme čiji sam zastupnik, LDA-Gruop, jer sam na računu imao dovoljno sredstava, približno 20.000 evra. U tom trenutku sam primetio da je iznos na računu iznad vrednosti koju sam imao.

Od tog trenutka sam mislio da sam dobio sredstva od kompanija sa kojima sam radio, jer sam angažovao izvršitelja za kompanije koje imaju obaveze prema meni”, navodi Šalja u pismu.

Po dobijanju ovog novca, Šalja je počeo da isplaćuje dugove koje je imao prema pojedincima ili kompanijama.

Šalja, za kojim traga kosovska policija, naveo je da članovi njegove porodice koje su mediji pominjali nisu bili svesni njegovih postupaka.

“Dragi mediji, ovde nema ničeg političkog, a mešanje moje porodice, moje dece koja nisu ni bila svesna i nemaju nikakve veze sa slučajem, mešanje pravnih i fizičkih lica bila je strašna, neetična, bez poznavanja suštine ovog slučaja”.

Šalja se izvinio porodici i svima koji su bili etiketirani.

“Koristim priliku da se izvinim porodici, deci i svima koji su bili etiketirani a nisu imali saznanja o ovom slučaju”, naveo je on.

Na kraju ovog pisma, osnivač kompanije “LDA – Group” najavio je predaju policiji.

“Trenutno sam u inostranstvu i u roku od 2-3 dana javiću se nadležnim organima”, rekao je Šalja, koji je takođe porekao da ima bilo kakve veze sa zaposlenim u Trezoru Ljabinotom Grudom, koji je uhapšen zbog sumnje da je izvršio transakciju novca na njegovu firmu.

Šalja je zaključio pismo negirajući bilo kakvu vezu sa institucijama i zaposlenima u ministarstvu i trezoru.

“P.S Ništa i nikada nisam radio u državnim institucijama i nemam nikakve veze sa zaposlenima u ministarstvu ili trezoru“, napisao je Šalja.

Kosovska vlada uputila je zahtev dvojici vlasnika „LDA Group“  Valjonu i Kadri Šalji, koji su u bekstvu od 20.oktobra, a za koje se sumnjalo da su u inostranstvu, da kosovskom trezoru vrate 2.077.995,90 evra nestalih pre dve nedelje, u roku od pet dana.

Tog dana kosovska policija uhapsila je Ljabinota Grudu, službenika Trezora, koji je osumnjičen za ilegalne transfere u vrednosti od preko dva miliona evra na račun “LDA Grupe”.