Goraždevac: Zločin 16 godina bez kazne

Groblje u Goraždevcu
Izvor: Eparhija raško-prizrenska

Sutra se navršava 16 godina od zločina u Goraždevcu kod Peći, kada su još uvek nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici. Tada su ubijeni devetnaestogodišnji Ivan Jovović i dvanaestogodišnji Pantelija Dakić. Četvoro srpskih tinejdžera tada je teško ranjeno.

Tog avgustovskog dana, koji je bio jedan od najtežih za Srbe na Kosovu nakon završetka sukoba, teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). 

Ni 16 godina posle, niko nije odgovarao za zločin koji se dogodio u ataru najvećeg srpskog sela u ovom delu Kosova.

Usled nedostatka dokaza, Euleks je zatvorio istragu, koju je ranije vodio UNMIK. Euleks je ranije saopštio da bi mogli ponovo da pokrenu istragu ali samo ako se pojave nove informacije.

Prema podacima Misije UN-a na Kosovu “nepoznat broj ljudi iz žbunja je otvorio vatru iz “kalašnjikova” na grupu od oko 50 dece i mladih, većinom Srba iz Goraždevca” i ponudila milion evra za pronalazak počinilaca. 

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca, pretresla je 100 kuća. 

Roditelji stradale srpske dece razočarani su što počinioci zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako oni tvrde, poznati.

U Goraždevcu u crkvi Presvete Bogorodice, svake godine na godišnjicu zločina predstavnici Eparhije raško-prizrenske služe pomen u znak sećanja na stradale Ivana Jovovića i Panteliju Dakića.

Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

Ubice su ostale nekažnjene kao i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus "Niš ekspresa" sa putnicima koji su išli na zadušnice.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavljeno je da će predstavnici te Кancelarije prisustvovati obeležavanju šesnaeste godišnjice ubistva srpske dece na reci Bistrici u Goraždevcu i Beogradu .