Gucatijeva odbrana ne iznosi detalje, čekaju saslušanje

Hisni Gucati
Izvor: Reporteri

Odbrana predsednika Organizacije ratnih veterana OVK nije komentarisala šta će se desiti sa Hisnijem Gucatijem, koji je i dalje u pritvoru uprkos, kako se navodi, zdravstvenim problemima, prenosi Gazeta Ekspres.

Njegov branilac Džonatan Elison Rajs nije izneo nikakve detalje o zdravstvenom stanju niti o mogućnosti da njegov klijent bude pušten na uslovnu slobodu.

U pismenom odgovoru za Gazetu Ekspres rekao je da čekaju saslušanje da vide odluku Specijalnog tužilaštva.

"Čekamo sledeće ročište. Tužilaštvo je namere u vezi sa pripremom svake optužnice postavilo tokom poslednjeg ročišta", naveo je Rajs.

Tužilaštvo u Hagu saopštilo je da će u roku od 30 dana biti podignuta optužnica protiv predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Kosova Hisnija Gucatija, osumnjičenog za ometanje pravde, dok je njegova odbrana tražila uslovno puštanje na slobodu.

Rajs je na ročištu protiv Gucatija zahtevao uslovno puštanje svog klijenta.

Prema njegovim rečima, predsednik Organizacije ratnih veterana OVK dan pre prvog saslušanja imao zakazanu operaciju.

Pored toga, kako je naveo, Gucati ima i drugih zdravstvenih problema. Boluje od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i astme.

Svi ti zdravstveni problemi, rekao je njegov advokat, dovoljni su da omoguće uslovni otpust.

Kako se ističe, takođe je ponuđena kaucija za puštanje Gucatija. Rajs je dao garanciju od 5.000 evra da njegov klijent neće pobeći, međutim, za tužioca slučaja Valeria Bolici, nije bilo prihvatljivo.

"Možemo da ponudimo garanciju od 5.000 evra, da će živeti na adresi koja će biti utvrđena, da će izveštavati policiju Euleksa i svi ti uslovi odgovaraju da neće pobeći", rekao je Rajs i dodao da će se njegov klijent držati na 100 metara dalje od Organizacije ratnih veterana OVK.

Za specijalnog tužioca neophodno je zadržavanje Gucatija, jer će prema njenim rečima, ako bude pušten, nastaviti da objavljuje dokumente Specijalnog suda.

Međutim, francuski sudija Nikolas Giju zatvorio je prvo ročište davanjem "obećanja" Gucatiju da će razmotriti njegovo uslovno puštanje na slobodu, navodi Gazeta Ekspres.

"Gospodine Gucati dozvolite mi da kažem da ću prema članovima 51 i 57 pregledati vaš slučaj ili na zahtev vašeg branioca ili na sopstvenu inicijativu", rekao je Giju.

Gucati je uhapšen od stane Euleksa 25. septembra u kancelarijama veteran u Prištini, gde je tog dana izvršena još jedna racija.

Istog dana, Gucati je prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanog veća Kosova u Hagu.

Takođe, istog dana uhapšen je i zamenik predsednika Organizacije ratnih veteran OVK Nasim Haradinaj, koji se isto suočava sa Specijalnim sudom u Hagu.

Za njima su izdate poternice zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za zastrašivanje svedoka, osvetu i kršenje tajnosti postupka, predviđenih Krivičnim zakonikom Kosova.